İYİ Parti Hatay Milletvekili Şefik Çirkin, Amik Ovası'ndaki tarım ürünlerine getirilen sınırlamaların bölge ekonomisini derinden etkileyeceğini belirtti.
Amik Ovası'nda Tarıma Sınırlama Tepkisi
İYİ Parti Hatay Milletvekili Şefik Çirkin, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Hatay’ın Kumlu ve Reyhanlı ilçelerinde mısır ve pamuk üretimine getirilen sınırlamalara sert tepki gösterdi. Çirkin, bu kararın yalnızca çiftçileri değil, tarıma bağlı tüm sektörleri olumsuz etkileyeceğini ifade etti.
“Hatay, Krizle Mücadele Edemez Durumda”
Milletvekili Çirkin, açıklamasında Hatay’ın yaşadığı ekonomik ve doğal afetlerle mücadele etmekte zorlandığını vurgulayarak, "Hatay tarihin en ağır darbesini almış ve vatandaşlar tüm gücüyle hayata tutunmaya çalışmaktadır" dedi.
Kuraklık, su krizi ve ihracat politikaları nedeniyle çiftçinin buğday, pamuk ve mısırda ağır zararlar yaşadığını belirten Çirkin, şimdi de ekim yasaklarının gündeme gelmesini "çiftçinin belini bükmek" olarak nitelendirdi.

“Karar Sahada Uygulanmadan Önce Üreticiye Sorulmalı”
Çirkin, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile alınan kararların çiftçiye danışılmadan uygulanmasına tepki göstererek, “Bu kararlar kime sorularak alınıyor? Cumhurbaşkanı her şeyi bilemez, Bakanlık ne sunarsa onu imzalar. Eğer bu karar doğrudan CB’den geldiyse, durum daha da vahim,” şeklinde konuştu.
“Fabrikalar da Tehlikede”
Milletvekili Çirkin, pamuk ve mısır gibi ürünlerde sınırlamanın yalnızca üreticiyi değil, bu ürünleri işleyen sanayi tesislerini de doğrudan etkileyeceğini vurguladı:
“Zarar eden sadece çiftçi değil. Çiftçiyi finanse eden fabrikalar da alacağını kurtaramıyor. Onlar olmazsa, çiftçi tarlasını bile süremez.”
“Hatay Özel Statüde Değerlendirilmeli”
Çirkin, Hatay’ın bir deprem bölgesi olduğunu hatırlatarak, tarımsal üretime getirilen sınırlamaların bu tür özel durumlar göz önünde bulundurularak uygulanması gerektiğini belirtti. “Biz çiftçiye ek destekler beklerken, bu sınırlamalar reva mı? Ayıptır, yazıktır, günahtır,” diyerek tepkisini dile getirdi.





