TOKİ’de Ödeme Kolaylığı Dikkat Çekiyor
TOKİ ve rezerv alan projelerinde belirlenen yeni ödeme planları, özellikle dar ve orta gelir grubunu hedef alan bir sistem üzerine kurulu. Düşük peşinat oranlarıyla başlayan süreçte vatandaşlara uzun vadeli ödeme imkânı sunuluyor. 15 yıla kadar uzanan vadeler, ilk yıllarda düşük taksit uygulaması ve öngörülebilir ödeme planları sayesinde birçok depremzede kira öder gibi ev sahibi olma fırsatı yakalıyor. Bu model, ekonomik olarak zorlanan vatandaşlar için önemli bir nefes alanı yaratıyor.
Yerinde Dönüşümde Aynı Kolaylık Yok
Ancak aynı Hatay’da, kendi arsasında evini yeniden yapmak isteyen vatandaşlar için tablo oldukça farklı ilerliyor. Yerinde dönüşüm kapsamında verilen hibe ve kredi destekleri, artan inşaat maliyetleri karşısında yetersiz kalıyor. Demirden çimentoya, işçilikten nakliyeye kadar birçok kalemde yaşanan fiyat artışı, vatandaşın omzundaki yükü daha da ağırlaştırıyor. Üstelik bu süreçte harcamaların büyük bölümünün peşin yapılması gerekiyor. Bu durum, birçok kişinin ya inşaata başlayamamasına ya da başladığı işi yarım bırakmasına neden oluyor.

Vatandaşın Tepkisi Büyüyor
Kent genelinde konuşulan ortak görüş ise oldukça net: Aynı felaketi yaşayan vatandaşlar arasında farklı uygulamalar yapılması kabul edilmiyor. TOKİ projelerinde sunulan uzun vadeli ve düşük taksitli sistemin yerinde dönüşümde olmaması, hak sahipleri tarafından “eşitsizlik” olarak yorumlanıyor. Vatandaşlar, kendi evini yapmak isteyenlerin daha ağır şartlara mahkûm edildiğini dile getiriyor.
Uzmanlar Sürecin Yavaşlayabileceğini Söylüyor
Şehir plancıları ve sektör temsilcileri de mevcut tabloya dikkat çekiyor. Yerinde dönüşümün desteklenmemesi halinde Hatay’da yeniden yapılanma sürecinin sekteye uğrayabileceği ifade ediliyor. Mahalle bazlı dönüşümün yavaşlaması, kentin sosyal ve fiziksel toparlanmasını da geciktirebilir.

Hatay Aynı Destek Modelini İstiyor
Depremin en ağır yarayı açtığı illerden biri olan Hatay’da vatandaşlar artık net bir talep dile getiriyor: TOKİ projelerinde sunulan finansman kolaylıklarının yerinde dönüşüm için de geçerli olması. Aksi halde binlerce kişi kendi toprağında evine kavuşamadan beklemeye devam edecek gibi görünüyor.




