Hatay’da Kurbanlık Fiyatları El Yakıyor


Büyükbaş 330 Bin, Küçükbaş 38 Bin TL’ye Dayandı

Hatay’da Kurban Bayramı yaklaşırken kurbanlık fiyatları ciddi oranda yükseldi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) verilerine göre büyükbaş hayvan fiyatları geçen yıla kıyasla yüzde 21, küçükbaşta ise yüzde 25,9 oranında artış gösterdi.

Hatay’daki kurban pazarlarında büyükbaş hayvanlar 85 bin TL’den başlayıp 330 bin TL’ye kadar çıkarken, küçükbaş kurbanlıkların fiyatı 14 bin TL ile 38 bin TL arasında değişiyor. Canlı kilogram fiyatı ortalama olarak büyükbaşta 298 TL, küçükbaşta ise 304 TL seviyesinde seyrediyor.


Hatay’ın Kurbanlık Hacmi 4,1 Milyar TL’yi Aşabilir

TZOB’un genel tahminlerine göre bu yıl Türkiye genelinde oluşacak 147 milyar TL’lik kurbanlık pazarının Hatay’daki payı da dikkat çekici. Hatay’da tahminen 21 bin büyükbaş, 65 bin küçükbaş hayvan kesileceği öngörülüyor. Bu sayılara göre, şehirdeki toplam ekonomik hacmin 4,1 milyar TL’yi geçmesi bekleniyor.


Kasap ve Deri Gelirleri Dikkat Çekiyor

Hatay’da kurban kesiminde görev alacak kasaplar için kişi başı ücretler ortalama 1.000 TL ile 1.500 TL arasında değişiyor. Şehir genelinde kasap hizmetlerinden elde edilecek toplam gelirin 85 milyon TL’yi aşabileceği belirtiliyor.

Deri gelirlerinin ise 17 milyon TL seviyesinde olacağı tahmin ediliyor. Ancak bayram sonrası oluşabilecek deri kayıpları nedeniyle bu rakamın 14 milyon TL’ye kadar düşebileceği ifade ediliyor.

TBMM'den Onay! Borçlar İçin Dev Kredi: Bütün Borçlar Silinecek
TBMM'den Onay! Borçlar İçin Dev Kredi: Bütün Borçlar Silinecek
İçeriği Görüntüle

Hisse Fiyatları Hatay’da Nasıl?

Hatay’da büyükbaş hisse fiyatları 20 bin TL’den başlayıp 35 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Fiyatlar, hayvanın türüne, kilosuna ve kesim hizmetinin dahil olup olmamasına göre değişiklik gösteriyor. Bölgedeki fiyat artışlarının arkasında yem maliyeti, nakliye giderleri ve işçilik ücretlerindeki yükselişler bulunuyor.


“Üreticinin bayram sonunda zarar etmemesi için Et ve Süt Kurumu devreye girmeli.”
— Şemsi Bayraktar, TZOB Genel Başkanı


Satılamayan Kurbanlıklar İçin Çağrı

TZOB Başkanı Bayraktar, kurbanlıkların bayram sonunda elde kalması durumunda Et ve Süt Kurumu’nun devreye girerek üreticinin mağduriyetini önlemesi gerektiğini vurguladı. Bu adımın, kurbanlık hayvan üretiminin sürdürülebilirliği açısından hayati olduğu ifade ediliyor.

Muhabir: Haber Merkezi