CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, TBMM’de düzenlendiği basın toplantısında "Akaryakıtta yapılan zamlar sadece akaryakıtla sınırlı kalmıyor; iğneden ipliğe her şeye zam gelmesine sebep oluyor" dedi.

Güzelmansur, partisinin Uşak Milletvekili Özkan Yalım ile birlikte Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin ana gündeminin hayat pahalılığı olduğunu belirterek, milletin derdinin zamlar ve yoksulluk olduğunu söyledi.

2021’DE BENZİNE 32, MOTORİNE 28 KEZ ZAM YAPILDI

Güzelmansur akaryakıta yapılan zamlarla ilgili şu verileri paylaştı: “2021 yılında benzine 32 kez zam geldi, bunların 12’si pompaya yansıdı. Benzine gelen 13 indirimin ise, iktidar, sadece 4’ünü pompaya yansıttı. Benzinde 2021 yılında pompaya yansıyacak şekilde yapılan zammın toplamı 6 lira 39 kuruş, pompaya yansıyacak şekilde yapılan indirimlerin toplamı ise yalnızca 1 lira 26 kuruş. Yani 2021’de benzinde vatandaşın cebine yansıyan net zam 5 lira 13 kuruş. Motorine tarafına bakarsak, 28 kez zam geldi, bunların 10’u pompaya yansıdı. Motorine gelen 10 indirimin ise sadece 2’si pompaya yansıtıldı. Motorine 2021 yılında pompaya yansıyacak şekilde yapılan zammın toplamı 5 lira 26 kuruş… Motorinde pompaya yansıyan indirimse sadece 49 kuruş oldu… Yani 2021’de motorinde vatandaşın cebine yansıyan net zam 4,77 kuruş. Gelelim 2022 yılına, şu kısacık dönemde, 1 ayda benzine ve motorine 4’er kez zam geldi. Benzine gelen zam 2 lirayı, motorine gelen zam 3 lirayı aştı.”

Yılmaz, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası yöneticileriyle görüştü Yılmaz, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası yöneticileriyle görüştü

MOTORİN SON 1 YILDA %120 ZAMLANDI

Güzelmansur açıklamalarına şöyle devam etti: “2 Şubat 2021-2 Şubat 2022 arasında, motorin fiyatları %120 zamlandı. Akaryakıta yapılan zamlar sadece akaryakıtla sınırla kalmıyor. İğneden ipliğe her şeyin fiyatını etkiliyor. En çok da gıdanın fiyatını etkiliyor. Akaryakıta gelen 5 kuruşluk bir zam, raflara 15 kuruş olarak yansıyor, yani 3 katı yansıyor. Geçen yıl Haziran ayında bir açıklama yapmıştım. ‘Hatay’dan yola çıkan soğan yüklü bir TIR, İstanbul haline kadar,ü1000 kilometrelik yolda tüketilen 400 litrelik mazota 3.100 TL ödüyor. Bu da çiftçide yok pahasına satılan soğanın fiyatını katlıyor’ demiştim. Şimdi aynı yolda tüketilen mazota 5.900 lira ödeniyor. Bu gıda nakliyesinde sadece mazot maliyetinin artışı %90… buna otoyollara, köprülere yapılan zamları da ekleyin. Buna halden raflara giden yoldaki 2. nakliyenin akaryakıt bedelini ekleyin. Tarlada yok parasına satılan meyve-sebzenin fiyatları tezgâhlarda, raflarda niye el yakıyor ortaya çıkar” dedi.

2O ARALIK’TAN BUGÜNE DOLAR %27 DÜŞTÜ AMA MOTORİN %26 ZAMLANDI

Dolardaki düşüşün akaryakıt fiyatlarına yansımadığına dikkat çeken Güzelmansur şunları söyledi: “Doların 18,36 olduğu 20 Aralıkta, motorin 11,63 TL idi. Dolar kuru 13,43’e indi. Ama motorinin litresi 14,68’e çıktı. Dolarda düşüş %27, motorin fiyatında artış %26. Olur mu böyle şey? İktidar bunun izahını yapmalı, ama yapamaz. Çünkü dolardaki düşüşe rağmen akaryakıt fiyatlarının artmasının nedeni iktidarın artırdığı vergilerdir. Vatandaşın en çok ihtiyaç duyduğu anda, iktidarın akılsız bir hamleyle, eşel mobili devreden çıkarması, dolardaki düşüşün akaryakıt fiyatlarına yansımamasının nedenidir. Dolayısıyla iktidarın enflasyon canavarını ararken depo basması, stokçu araması nafile uğraştır. Bu algı çalışması beyhudedir… Vatandaş cebinden çıkanı biliyor. Parasının yetmediğini, çoluğunun çocuğunun karnını doyuramadığını biliyor. Bu yoksullaşmada akaryakıta gelen zamların ne kadar etkili olduğunu biliyor.”

EŞEL MOBİL TEKRAR DEVREYE ALINMALI

Eşel mobili tekrar devreye sokması için iktidara seslenen Güzelmansur “Buradan iktidara sesleniyorum: eşel mobili tekrar devreye alın. Akaryakıtta vergileri düşürün. Maliyetleri bir nebze de olsa indirmiş olursunuz. Vatandaşı bir nebze olsun rahatlatmış olursunuz” dedi.

ZAMLARLA AKARYAKIT TÜKETİMİ %28 DÜŞTÜ

Akaryakıt zamlarının hayat pahalılığına olduğu kadar salgına da etkisi olduğunu söyleyen Güzelmansur konuşmasına şöyle devam etti: “Vatandaş benzin, motorin alamaz oldu. Kontak çalıştıramaz oldu. Yollar boşaldı. Bu zamlarla akaryakıt tüketimi %28 düştü. İnsanlar akaryakıt maliyetlerini kısmak için toplu taşımaya yöneldi. Metrolar, otobüsler tıklım tıklım dolu. Hal böyle olunca salgının yayılım hızı da artıyor”

ÇİFTÇİNİN VE GIDA NAKLİYESİ YAPAN ARAÇLARIN KULLANDIĞI MAZOTTAN ÖTV ALINMAMALI

Akaryakıt zamlarının hayatın tüm alanlarındaki olumsuz etkilerine dair çözüm önerilerini de sıralayan Güzelmansur açıklamasına şu sözlerle son verdi: “Akaryakıt zamları iğneden ipliğe her şeye yansıdığı için vatandaşı boğuyor, hayatından bezdiriyor. Vatandaş aracıyla trafiğe çıkamadığı ve toplu taşımayı kullandığı için salgının yayılımı artıyor. Satışları düşürdüğü için 14 bin akaryakıt istasyonunu zora sokuyor, bu istasyonlarda çalışan 250 bin çalışanı işsizlikle tehdit ediyor. Bu sorunları bir nebze olsun çözmek için: “Eşel mobil tekrar devreye alınmalı, akaryakıttaki vergiler indirilmelidir. Çiftçinin ve gıda nakliyesi yapan araçların kullandığı akaryakıttaki ÖTV sıfırlanmalıdır.” Kenan CENGİZ

Editör: Haber Merkezi