DOLAR 32,4370 0.02%
EURO 34,8286 -0.1%
ALTIN 2.434,39-0,01
BITCOIN 20780311,14%
Hatay
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hatay Tarihi Seçime Hazır Mı?

Hatay Tarihi Seçime Hazır Mı?

ABONE OL
20 Ocak 2023 10:35
Hatay Tarihi Seçime Hazır Mı?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye, Anayasa gereği olağan seçim tarihi olan 18 Haziran 2023 yerine 14 Mayıs Pazar günü sandığa gitmeye hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından seçim tarihi için gözler 14 Mayıs’a çevrildi. YSK’nin seçime dair takviminin ise 21 Mart’ta başlaması bekleniyor.

SEÇİM İÇİN EN GÜÇLÜ TARİH 14 MAYIS

Seçim tarihinin Meclis kararıyla öne alınması için 360 milletvekilinin oyu gerekiyor. AK Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Anayasa’nın 116’ncı Maddesi’ne dayanarak seçimleri yenileme kararını, 10 Mart Cuma günü açıklaması bekleniyor. Bu kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından 14 Mayıs için seçim ilan edilmiş olacak. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 60 günlük seçim takvimini açıklayacak.

HATAY’DA SEÇİM HAVASI

Tarihin konuşulmaya başlanmasıyla birlikte gözler yereldeki siyasilerin seçime olan tavırlarına çevrildi. Cumhur ve Millet ittifakının Hatay temsilcileri uzun bir süredir seçim havasında, çalışmalarını hızla sürdürüyor. Partililerin tamamen seçime odaklı çalışmalar gerçekleştirdiğini ifade edebiliriz. Fakat vatandaşların yorumlarına da yansıyan konulardan biri Suriyelilerin seçime katılım oranı oluyor.

HATAY’DA SİYASET RÜZGARI SERT ESİYOR

Gerek parti içlerinde gerekse de ittifakların yereldeki açıklamaları nedeniyle Hatay’da siyaset rüzgârının sert estiği söylenebilir. Cumhur ittifakının HBB Başkanı Lütfü Savaş’la, Başkan Savaş’ın ise Cumhur ittifakıyla alakalı hizmet atışması hala durulmuş değil. Bir diğer yandan da Partilerin kendi içlerinde halletmeye çalıştığı sorunların kargaşası yaşanıyor. CHP’de belirlenemeyen İl Başkanı sorunu da bunlardan biri oldu.

SURİYELİ SEÇMEN SAYISI MERAK EDİLİYOR

Cumhur ittifakının Hatay hassasiyetini daha önce ele aldığımız haber metinlerinde belirtmiştik. Katıldığı programlarda açıklama yapan Ak Parti Milletvekili Hüseyin Yayman, Suriyelilerin konu edilip, algı yaratılmaya çalıştığını ifade etmişti.

SURİYELİ SEÇMEN SAYISI GEÇEN SEÇİME GÖRE YÜZDE 85 ARTTI

HBB Başkanı Savaş ise “Suriyeli seçmenin yüzde 20’si Hatay’da. Geçen yerel seçimde 13 bin Suriyeli oy kullandı. Şimdi sayıları, yüzde 85 arttı. Bu doğum oranları ve vatandaşlık verme hızı devam ederse milletvekili sayısı da değişecek. Eskiden vatandaşlığa müracaat ettikten belli bir süre sonra vatandaşlık verilebiliyordu ve her Türk vatandaşının buna itiraz hakkı vardı. Şu anda bir kişi karar veriyor ve itiraz hakkı yok.” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.