6 Şubat depremlerinin ardından ağır yıkım yaşayan deprem bölgesi illerinde kalıcı konut çalışmaları sürerken, TOKİ konutlarının ödeme planı yeni bir tartışmayı beraberinde getirdi. İndirim ve peşin ödeme seçeneklerinin açıklanması hak sahiplerine nefes aldırdı; ancak yerinde dönüşüm projelerinden yararlanan ve orta hasarlı bina sahipleri aynı avantajlardan faydalanamadıkları gerekçesiyle tepki gösterdi.
Özellikle Malatya’da gündeme taşınan konu, siyasi arenaya da yansıdı.
Yerinde Dönüşümde Artan Mağduriyet
Bir yandan TOKİ projeleri hızla yükselirken, diğer yandan vatandaşlara kendi arsalarında yeniden konut inşa etme imkânı sunan yerinde dönüşüm modeli uygulanıyor. Ancak süreçte yaşanan bürokratik ve teknik sorunlar, birçok hak sahibini zora soktu.
Müteahhitlerle anlaşma sağlamasına rağmen ruhsat ve proje aşamalarında ilerleme kaydedemeyen vatandaşlar, sürecin giderek tıkandığını belirtiyor. Orta hasarlı bina sahipleri ise ödeme planlarında eşitlik talep ediyor.
CHP’den Meclis Hamlesi
Konuya ilişkin açıklama yapan Barış Yıldız, yerinde dönüşüm ve rezerv alan uygulamalarında ciddi mağduriyetler yaşandığını ifade etti.
“Deprem bölgesinde yerinde dönüşüm ve rezerv alanlarında büyük mağduriyet var. Milletvekillerimiz konuyu Meclis’te de gündeme getirecek. Bu konunun takibindeyiz, bir şey yapabilir miyiz diye çalışıyoruz. Vatandaşların serzenişlerinin yanındayız.”
Yıldız, özellikle ödeme planlarında eşitlik sağlanması ve yerinde dönüşümden yararlanan hak sahiplerine de indirimli ve peşin ödeme avantajı sunulması gerektiğini vurguladı.
Gözler Meclis’e Çevrildi
Deprem bölgesinde konut sorununun çözümü için yürütülen çalışmalar devam ederken, ödeme planları ve dönüşüm modelleri arasındaki farklılık yeni bir tartışma başlattı. Yerinde dönüşüm sürecinde yaşanan mağduriyetlerin Meclis gündemine taşınmasıyla birlikte, hak sahiplerinin taleplerine yönelik yeni bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı merak konusu oldu.




