Çok Tüketen Daha Fazla Ödeyecek
Yeni modelin temel mantığı net: Az tüketen korunacak, çok tüketen daha fazla ödeyecek.
Bakan Bayraktar, Ankara üzerinden verdiği örnekle sistemi şöyle özetledi:
Ocak ayı ortalama tüketiminin yüzde 75 üzerinde gaz kullanan aboneler, devlet desteğinin dışına çıkarılacak.
Mevcut sistemde devlet faturaların yaklaşık yüzde 45’ini karşılıyordu. Ancak yeni düzenlemeyle yüksek tüketim yapan haneler bu destekten yararlanamayacak.

Abonelerin Büyük Kısmı Etkilenmeyecek
Düzenlemenin en dikkat çeken noktası ise dar ve orta gelirli vatandaşlara yönelik koruma.
Bakan Bayraktar’a göre abonelerin yüzde 85 ila yüzde 87’si bu değişiklikten etkilenmeyecek. Çünkü bu kesim, belirlenen tüketim sınırlarının altında kalmaya devam ediyor.
Bu da yeni sistemin, özellikle yüksek tüketim yapan kesimi hedef aldığını ortaya koyuyor.

Şehre Ve İklime Göre Tarife
Yeni modelde “tek tip tarife” olmayacak.
Enerji yönetimi, Türkiye’nin farklı iklim koşullarını dikkate alarak illere özel kademeler belirleyecek.
Örneğin; sert kış şartlarının yaşandığı Doğu Anadolu illeri ile daha ılıman bölgelerde yaşayan aboneler aynı kriterlerle değerlendirilmeyecek. Böylece olası mağduriyetlerin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Tüketimde Bölgesel Farklar Dikkat Çekti
Ocak ayı verileri, Türkiye genelinde doğal gaz tüketiminde ciddi farklar olduğunu ortaya koydu:
- Marmara: 155 m³
- Ege ve İç Anadolu: 180 m³
- Karadeniz: 175 m³
- Güneydoğu Anadolu: 195 m³
- Doğu Anadolu: 235 m³
Yıllık tüketimde ise zirve 1662 m³ ile Hakkari’nin oldu. Onu Erzurum, Ardahan, Bitlis ve Van izledi.
Yeni Dönem Ne Anlama Geliyor?
Nisan ayında yürürlüğe girmesi planlanan kademeli tarife ile birlikte:
- Düşük tüketim yapan vatandaş destek almaya devam edecek
- Yüksek tüketim yapan aboneler daha fazla ödeme yapacak
- Faturalar bölgesel iklim şartlarına göre şekillenecek
Enerjide tasarrufu teşvik eden bu yeni model, aynı zamanda “tükettiğin kadar öde” dönemini resmen başlatıyor.




