Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2023 yılına dair yayımladığı raporda, tüberkülozun bulaşıcı hastalıklara bağlı en yüksek ölüm oranına sahip hastalık olarak öne çıktığını duyurdu.

Bu rapor, Covid-19'un ardından tüberkülozun yeniden ciddi bir sağlık tehdidi haline geldiğini ortaya koyuyor. DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, hastalığın önlenmesi ve tedavisi için mevcut imkanların olmasına rağmen hâlâ yüksek ölüm oranlarının yaşanmasını "büyük bir skandal" olarak nitelendirdi.

Kontrolsüz "kan sulandırıcı" kullanımı, kanamaya bağlı ölüm riski artırabiliyor Kontrolsüz "kan sulandırıcı" kullanımı, kanamaya bağlı ölüm riski artırabiliyor

Raporda, tüberkülozun küresel olarak ortadan kaldırılması çabalarının ciddi engellerle karşı karşıya olduğu vurgulandı. 2023 yılında yaklaşık 8.2 milyon kişi tüberküloz tanısı aldı ve tedaviye erişim sağladı. Bu rakam, DSÖ'nün 1995 yılında küresel tüberküloz takibini başlattığından bu yana kaydedilen en yüksek sayı. 2022’de bildirilen 7.5 milyon vaka ile karşılaştırıldığında önemli bir artış gösterdi. Dr. Ghebreyesus, "Elimizde bu hastalığı önleyebilecek, teşhis edebilecek ve tedavi edebilecek araçlar varken, tüberkülozun hala bu kadar çok insanın ölümüne ve hastalanmasına neden olması büyük bir skandal" dedi. Dünya genelinde tüberkülozun yayılmasının önlenmesi için uluslararası çabaların artırılması gerektiği bir kez daha gündeme geldi. Uzmanlar, tüberkülozla mücadelede toplum sağlığına yönelik daha fazla farkındalık oluşturulması ve kaynakların artırılması gerektiğini vurguluyor.

Kaynak: Haber Merkezi