DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22349891,44%
Hatay
23°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kara’dan Çırak ve Stajyer Hakları İçin Çağrı

Kara’dan Çırak ve Stajyer Hakları İçin Çağrı

ABONE OL
27 Ocak 2024 12:37
Kara’dan Çırak ve Stajyer Hakları İçin Çağrı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, ülkedeki çırak ve stajyerlerin özlük haklarındaki mağduriyetlere dikkat çekerek, hak kayıplarının telafi edilmesi çağrısında bulundu.

Gençlerin çalışma yaşamına erken yaşlarda başladığını ifade eden Milletvekili Kara, bu gençlerin kısa vadeli sigorta primlerinin, 18 yaşından küçük oldukları için emeklilik hakkı kazanmadığını belirtti.

Kara, 3308 sayılı yasada yapılacak düzenlemelerle birlikte, çırak ve stajyerlerin yaşadıkları hak kayıplarının tazmin ve telafi edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinde stajyer ve çırakların çalışıyor olarak görünmelerine rağmen yaşlılık sigortası olmaması nedeniyle öğrenci olarak değerlendirildiğine dikkat çekerek, bu durumun iş barışını bozduğunu söyledi.

Gençlerin emeklerinin ülkenin geleceği için kıymetli olduğunu belirten Milletvekili Kara, stajyer ve çıraklara yönelik sosyal güvenlik haklarının düzenlenerek, yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi için acil adımlar atılması gerektiğini ifade etti. Kara, konuşmasında konuyla ilgili olarak “Ülkemizdeki çalışma yaşamının en önemli aksaklıklarından bir tanesi de stajyer ve çıraklık mağdurlarının özlük haklarında yaşadıkları kayıplardır.

Erken yaşta stajyer veya çırak adı altında çalışmaya başlayan bu gençlerimiz kısa vadeli sigorta kolları primleri yani sağlık ve iş kazası primleri yatırılırken 18 yaşından küçük ve emekliliğe esas gösterilmedikleri için bu primler maalesef yatırılmadığından sigorta başlangıcı olarak sayılmamaktadırlar.

3308 sayılı yasada yeniden yapılacak olan düzenlemelerle hak kayıpları tazmin ve telafi edilmelidir.

Ayrıca TÜİK verilerini açıklarken stajyer ve çıraklar için “çalışıyor” görünmesine rağmen yaşlılık sigortası olmadığından dolayı tanım olarak, öğrenci olarak değerlendirilmektedir. Bu paradoksu, iş barışını bozmasından dolayı bu hakları derhal tanzim edin” ifadelerine yer verdi. Doğanay Yiğitoğlu

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.