DOLAR 32,3399 0.26%
EURO 35,1355 -0.01%
ALTIN 2.308,571,38
BITCOIN 22852382,30%
Hatay
10°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Metabolik Hastalığa Külliyede Dikkat Çektiler

Metabolik Hastalığa Külliyede Dikkat Çektiler

ABONE OL
6 Ocak 2022 15:36
Metabolik Hastalığa Külliyede Dikkat Çektiler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay’ın Payas ilçesinde Fenilketonuri (PKU) kalıtsal metabolik hastalığa dikkat çekmek için tarihi Sokullu Mehmet Paşa Külliyesinde etkinlik düzenlendi.

Anadolu Fenilketonüri Derneği ve Payas Belediyesi işbirliği ile düzenlenen etkinlikte PKU’lu hastalar aileleri ile birlikte kendileri için özel olarak hazırlanan gıdalar eşliğinde tarihi ecdat mekanda kendilerini ağırlayan Payas Belediyesi Başkanı Bekir Altan ile birlikte keyifli anlar yaşadılar.

Anadolu Fenilketonüri Derneği Başkanı Handan Gür, “Fenilketonüri (PKU) hem anne hem de babadan genler yoluyla geçen kalıtsal bir amino asit metabolizma bozukluğudur. Karaciğerdeki bir enzimin eksik çalışması ya da hiç çalışmamasından kaynaklı bir hastalık ve yaşam boyu ağır diyetle yaşamasını gerekmekte. Bu ağır diyette ise et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, tahıllar ve bakliyatlar yasaktır. Meyve ve sebze ise kısıtlı serbesttir. Bizler, PKU hastaları için özel hazırlanan gıdalar ile beslenmek durumundayız. Ancak bu gıdaların büyük bölümü yurt dışından temin edilmektedir. Bu gıdalara ulaşabilmemiz bizleri zorlayabilmekte” dedi.

Gür, etkinliğin düzenlenmesinde katkı sağlayan Belediye Başkanı Bekir Altan’a ve çalışanlarına teşekkür etti.

Payas Belediyesi Başkanı Bekir Altan ise “Her birey bizim değerlidir. Bu çocuklarımızda onlardan bir tanesi, bu çocuklarımızın diğer çocuklarımızdan fiziki anlamda bir farklılıkları yok. Bizlerin bu çocuklarımıza dikkat çekmeye çalışmamızın sebebi çok fazla istekleri yok. Bu çocuklarımız sadece toplum tarafından bilinsinler, anılsınlar, kabul edilsinler bunun yanında da sadece gıda maddesinde olan farklılıkları için, bizler nasıl istediğimiz yerlerden yiyeceğimize temin ettiğimiz gibi bu çocuklarımız ve aileleri de bunları istiyorlar. Çünkü bu çocuklarımızın doğumundan itibaren ihtiyaç duydukları gıdaların ham maddesi ithal olarak gelmekte bizlerde bu gıdalara erişimde zorluk çeken bireylerimizin o gıdalara ulaşmasının önündeki engellerin kaldırılması için gerekli kanuni yasal düzenlemelerin iyileştirilmesi için hükümet yetkililerimize sesleniyoruz” şeklinde konuştu.

Başkan Altan, “Belediye olarak Fenilketonüri’nin farkındayız ve imkanlarımız dahilinde gerekli destekleri vermeyi sürdüreceğiz” dedi.

Program sonunda belediye tarafından PKU hastaları için hazırlanan gıda maddeleri dernek üyesi çocuklara ve ailelerine teslim edildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.