DOLAR 32,4686 -0.07%
EURO 34,7289 -0.71%
ALTIN 2.437,750,07
BITCOIN 2062384-0,54%
Hatay
16°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Üretici Dertli: Bağda Kilosu 3 Lira, Market’te 15 Lira!

Üretici Dertli: Bağda Kilosu 3 Lira, Market’te 15 Lira!

ABONE OL
12 Eylül 2022 12:21
Üretici Dertli: Bağda Kilosu 3 Lira, Market’te 15 Lira!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hassa ilçesinin Amanosların eteklerinde dünyanın kaliteli siyah üzüm üreticileri her türlü imkânsızlıkları, imkana dönüştürerek üretimi sürdürüyorlar.

Hasadına başlanan siyah üzümün özellikle Tekel’in özelleşmesinden önce üreticilerin çok rahat ettiklerini, ancak özelleşmeden sonra tüccarın eline kaldıklarını dile getirdiler.

Üzüm üreticileri özellikle dikkat çektikleri ise tekelin özelleşmesi ile alımların ve üretimin sıkıntıya girdiğidir.

Hassa’da birinci hasat siyah üzümler yapılırken, İkinci ise kabuğu daha sert beyaz üzümler başlayacağı ve Ağustos’ta başlayan hasadın Eylül sonlarına dek süreceği ifade edildi.

Hassa üzümlerinden kuru üzüm, pekmez değişik kışlıklar elde edilmektedir. Bu sene üzüm rekoltesinin iyi olduğu ve 100 bin ton üzün ve 6 bin ton da kuru üzüm beklentisi olacağı tahmin edilmektedir.

Üzüm üreticileri Devlet desteğinin olmadığını ve kendi imkanları ile bu işi sürdürdüklerini belirtiyorlar. Pazar sorunu yaşadıklarını ve de üzümün bağda kilosu 3 lira ama markette 15 liradan satıldığını, bunun düzeltilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.

Üzüm bağlarında çalışan işçiler ise sabahın 05.00’de kalktıklarını ve güneşin yamacında çalıştıklarını ve ücretlerinin yeterli olmadığından yakınıyorlar. Üzümde çalışan daha çok genç kızlar ve aralarında haçlığını çıkarmaya çalış üniversite öğrencileri de bulunmaktadır.

İsmet Gültekin

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.