AK Parti’nin 2023 seçim vaatleri arasında yer alan ve sosyal devlet anlayışı kapsamında geliştirilen Vatandaşlık Maaşı uygulaması, 2026 yılında pilot illerde başlıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamada, Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi kapsamında hayata geçirilecek uygulamanın detaylarını paylaştı. Pilot iller arasında Hatay’ın da yer alması bekleniyor.
Kimler Faydalanacak?
Vatandaşlık maaşı, geliri asgari ücretin altında kalan haneleri kapsayacak. Özellikle ailede kimsenin çalışmadığı veya toplam hane gelirinin asgari ücretin altında olduğu durumlarda devreye girecek. Sistem, hane halkının iş gücüne katılımı sağlanana kadar maaş desteğini sürdürecek.
“Amaç, her hanenin en az asgari ücret seviyesinde bir gelire sahip olmasıdır.”
— Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanı Yardımcısı
Ne Zaman Başlayacak?
2026 yılı itibarıyla, sistem pilot illerde uygulamaya geçecek. Hatay’ın da içinde bulunduğu bu illerde süreç, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın koordinasyonunda yürütülecek.
Sistemin İşleyişi
Yeni sosyal destek sistemi şu şekilde işleyecek:
-
Gelir sınırı yıllık olarak belirlenecek. Bu sınır asgari ücret ya da yoksulluk sınırı dikkate alınarak oluşturulacak.
-
Hane geliri bu sınırın altındaysa, devlet aradaki farkı maaş olarak ödeyecek.
-
Örneğin aylık gelir 16.000 TL, sınır ise 20.000 TL ise; devlet 4.000 TL destek verecek.
-
Aynı zamanda bu aile bireylerine istihdam destekleri de sağlanacak.
Hatay'da Uygulama Nasıl Olacak?
Depremin etkilerinin hâlen sürdüğü Hatay'da, dar gelirli hanelerin yeniden ayağa kalkması adına vatandaşlık maaşı uygulamasının önemli bir rol üstlenmesi bekleniyor. Hem sosyal hem ekonomik toparlanma sürecinde, bu destek modeli bölgesel eşitsizlikleri azaltmayı hedefliyor.
Sosyal Yardımda Yeni Dönem
Vatandaşlık maaşı, Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) ile entegre biçimde yürütülecek. Bu sayede ihtiyaç sahibi haneler daha etkin biçimde tespit edilerek destek sistemine dahil edilecek. Uygulama aşamasında teknolojik veri sistemleri de kullanılacak.




