Türkiye genelinde eğitim sendikaları, eğitim politikaları ve okullarda artan şiddet olaylarına dikkat çekmek amacıyla peş peşe iş bırakma kararları aldı. 15-16 Nisan tarihlerinde farklı sendikaların çağrılarıyla gerçekleştirilecek eylemler, hem iki günlük hem de bir günlük iş bırakma programlarını kapsıyor.
Sendikalardan Art Arda Eylem Kararları
Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş), “Artık yeter!” mesajıyla duyurduğu eylem kapsamında 15-16 Nisan tarihlerinde iki gün süreyle iş bırakacaklarını açıkladı. Sendika, bu adımla eğitim politikalarına yönelik tepkisini ortaya koymayı hedefliyor.
Öte yandan Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen de eğitimde artan şiddet olaylarına dikkat çekmek amacıyla 15 Nisan’da ülke genelinde 1 günlük iş bırakma kararı aldı. Benzer şekilde Eğitim Sen öncülüğünde, Türk Eğitim-Sen’in de destek verdiği başka bir eylem kararı daha kamuoyuna yansıdı.
Ankara ve İllerde Eş Zamanlı Toplanma
Eğitim-İş’in programına göre, 15 Nisan’da saat 13.00’te Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı önünde toplanılacak. Aynı saatlerde Türkiye genelinde il milli eğitim müdürlükleri önünde de basın açıklamaları ve buluşmalar düzenlenecek.
Hatay’da ise Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen öncülüğünde Antakya’daki hizmet binası önünde kitlesel bir açıklama yapılması planlanıyor. Ayrıca farklı sendikaların katılımıyla Antakya ve Defne’de de geniş çaplı protestolar gerçekleştirilecek.
“Eğitime Sahip Çıkma” Buluşması
Eğitim-İş, eylemin ikinci günü olan 16 Nisan’da Türkiye’nin dört bir yanından gelecek üyelerin katılımıyla büyük bir buluşma organize edecek. Bu etkinlik, “Eğitime, okuluna, eğitimciye sahip çıkma büyük buluşması” olarak tanımlandı.
Sendikalar, bu süreçte hem eğitim sistemindeki sorunlara dikkat çekmeyi hem de çözüm taleplerini kamuoyuna güçlü şekilde duyurmayı amaçlıyor.
Şiddet Olayları Tepkilerin Merkezinde
Eylem kararlarının arka planında ise Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde Ahmet Koyuncu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yaşanan saldırı yer alıyor. Eğitim sendikaları, okullarda artan şiddet olaylarına karşı acil önlem alınması gerektiğini vurguluyor.
Sendika temsilcileri, eğitim çalışanlarının ve öğrencilerin güvenliğinin sağlanması için yetkililere çağrıda bulunurken, tüm eğitim emekçilerini ve vatandaşları eylemlere destek vermeye davet ediyor.






