İzmir’de ortalama 40 bin lirayı bulan ikinci el eşya maliyetleri Hatay’da da benzer seviyelere ulaşmış durumda. Özellikle deprem sonrası yeni evlerin eşya ihtiyacı ikinci el piyasasına olan talebi artırırken, fiyatlar da gözle görülür biçimde yükseldi.

Öğrencinin Temel İhtiyaç Listesi (Ortalama Fiyatlarla)
-
Yatak + Baza + Başlık: 4.500 TL
-
Gardırop: 2.500 TL
-
Çalışma Masası + Sandalye: 2.000 TL
-
Mutfak Masası + 2 Sandalye: 1.200 TL
-
Buzdolabı: 7.000 TL
-
Çamaşır Makinesi: 7.000 TL
-
Set Üstü Ocak: 1.000 TL
-
Termosifon: 3.500 TL
-
2 Çekyat ve Berjer: 5.000 TL
-
Elektrikli Süpürge: 1.100 TL
-
Televizyon (uydulu): 3.500 TL
-
Halı: 400 TL
Toplam: 39.700 TL

İkinci El Bile Ucuz Değil
Hataylı öğrenciler için bu maliyet sadece başlangıç. Perde, mutfak eşyaları, küçük ev aletleri ve kırtasiye harcamaları eklendiğinde rakam daha da yükseliyor. Geçtiğimiz yıllarda “ekonomik çözüm” olan ikinci el piyasası, bugün artık öğrenciler için cazip olmaktan çıkıyor.
Hatay’daki aileler ve öğrenciler, artan maliyetler karşısında dayanışma ve yardımlaşma çağrıları yapıyor. Bazı mahallelerde komşular ve dernekler, ihtiyaç fazlası eşyaları öğrencilere ulaştırmak için dayanışma ağları kurmaya başladı.





