Uzun yıllar mart ayı yağış ortalaması metrekareye 61,2 kilogram olarak ölçülürken, Mart 2025’te bu rakam 28,8 kilogramda kalmıştı. 2026 Mart ayında ise Türkiye genelinde metrekareye 81,1 kilogram yağış düştü. Böylece yağışlarda normale göre yüzde 33, geçen yılın aynı dönemine göre ise çok sert bir yükseliş yaşandı.

Hatay İçin Dikkat Çeken Artış

Raporda, Hatay; İstanbul, Yalova, Aydın, Manisa, Konya, Mersin, Adana, Ardahan, Kars ve Hakkari ile birlikte yağışların normallere göre yüzde 100’den fazla arttığı iller arasında gösterildi. Bu tablo, Hatay’da mart ayının son yıllara göre çok daha yağışlı geçtiğini ortaya koydu.

Özellikle tarım, ulaşım ve günlük yaşam açısından büyük önem taşıyan bu artışın, kentte hem sevindiren hem de tedbir gerektiren sonuçlar doğurabileceği değerlendiriliyor. Bir yandan kuraklık endişelerini azaltan yağışlar, diğer yandan ani su baskını, tarım arazilerinde zarar ve altyapı sorunları riskini de beraberinde getiriyor.

Akdeniz Bölgesi’nde Son 11 Yılın En Yüksek Mart Yağışı

İskenderun'da evin mutfağı alevlere teslim oldu
İskenderun'da evin mutfağı alevlere teslim oldu
İçeriği Görüntüle

Hatay’ın da içinde bulunduğu Akdeniz Bölgesi’nde mart ayında metrekareye 116,1 kilogram yağış düştü. Bu oran, bölge genelinde normale göre yüzde 69 artış anlamına geliyor. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla ise artış yüzde 100’ün üzerine çıktı. Meteorolojik verilere göre Akdeniz Bölgesi, son 11 yılın en yüksek mart ayı yağışını yaşadı.

Karaçay Barajı

Bu veri, Hatay’daki yağış artışının yalnızca il bazında değil, bölgesel ölçekte de sıra dışı bir seviyeye ulaştığını gösterdi.

Türkiye Genelinde Yağışlı Gün Sayısı 11,5 Oldu

Mart ayında Türkiye genelinde ortalama 11,5 gün yağış görüldü. Yağışlı gün sayısı bazı bölgelerde 5 ila 10 gün arasında değişirken, özellikle Güneydoğu Anadolu’da bu sayı 25 günün üzerine çıktı.

Meteoroloji verilerine göre mart ayında:

  • Ege, Akdeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yağışlar normalin üzerinde,
  • Marmara’da normal seviyelerde,
  • İç Anadolu ve Karadeniz’de ise normalin altında gerçekleşti.

Hatay’da Gözler Şimdi İlkbahar Dengelerinde

Mart ayında görülen güçlü yağış artışı, Hatay’da su kaynakları ve tarımsal üretim açısından önemli bir gelişme olarak öne çıkıyor. Ancak uzmanlar, yağışın miktarı kadar zamana ve alana nasıl dağıldığının da kritik olduğuna dikkat çekiyor. Kısa sürede etkili olan yoğun yağışların, toprağa fayda sağlamak yerine taşkın ve yüzey akışına neden olabileceği belirtiliyor.

Kaynak: AA