Amik Ovası başta olmak üzere Reyhanlı, Kırıkhan, Kumlu, Hassa ve Altınözü ilçelerinde derin kuyu sulaması yapan üreticiler, sulama sezonunun başlamasıyla birlikte elektrik tüketiminin önemli ölçüde arttığını ifade ediyor. Kurak geçen dönemlerde daha uzun süre çalışan sulama motorları ise faturaları daha da yükseltiyor.
Elektrik Gideri Tarımın En Büyük Maliyetlerinden Biri
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) yayımladığı güncel tarifelere göre tarımsal sulama aboneleri için elektrik birim fiyatları son yıllarda önemli ölçüde yükseldi. Güncel ulusal tarifelerde tarımsal sulama elektriği için tek zamanlı birim fiyat yaklaşık 4,37 TL/kWh seviyesinde bulunuyor.
Tarım sektöründe faaliyet gösteren üreticiler ise yalnızca enerji bedelinin değil, dağıtım bedelleri ve diğer maliyetlerin de faturaları artırdığını dile getiriyor.
"Sulama Yapmadan Üretim Olmaz"
Hatay'da özellikle mısır, pamuk, sebze ve meyve üreticileri yaz aylarında düzenli sulama yapmak zorunda kalıyor. Yağışların yetersiz olduğu dönemlerde sulama süresinin uzaması, elektrik tüketimini de doğrudan artırıyor.
Uzmanlar, kuraklık nedeniyle yer altı suyu kullanımının artmasının enerji tüketimini yükselttiğini, bunun da üretim maliyetlerine doğrudan yansıdığını belirtiyor.
Son 5 Yılda Dikkat Çeken Artış
Kamuoyuna yansıyan değerlendirmelerde, tarımsal sulama elektriğinin birim maliyetinin son beş yılda yaklaşık beş kat arttığı, dağıtım bedellerindeki yükselişin de çiftçinin yükünü ağırlaştırdığı ifade ediliyor.
Artan elektrik maliyetleri nedeniyle bazı üreticilerin ekim alanlarını daraltmayı veya sulama sıklığını azaltmayı değerlendirdiği belirtilirken, sektör temsilcileri üretimin sürdürülebilirliği için enerji maliyetlerinin yeniden ele alınması gerektiğini savunuyor.




