İstanbul'da yaşanan iki genç kızın vahşice katledilmesi ve bir kadının sokak ortasında cinsel saldırıya uğraması, kamuoyunu derinden sarsarken, fırsatçılar harekete geçti. Kadınların kendilerini korumak için sıklıkla tercih ettiği biber gazı ve elektroşok cihazı gibi savunma ürünlerinin fiyatlarına aniden zam yapılması, tepkilerin odağı haline geldi.

KADINA ŞİDDET SARMALI DERİNLEŞİRKEN BİBER GAZI ZAMLANIYOR

Son dönemde Türkiye’de art arda gelen kadın cinayetleri ve taciz haberleri, özellikle kadınları savunma araçlarına yöneltti. Ancak bu durum, biber gazı ve elektroşok cihazı satan satıcıların fiyatları hızla artırmasına yol açtı. Yaşanan şiddet olayları öncesi 80 ila 120 lira arasında satılan biber gazlarının fiyatları, olaylar sonrası yüzde yüz zamlanarak bazı ürünlerde 560 liraya kadar yükseldi. Özellikle online platformlarda satılan bu ürünlerdeki fiyat artışı, kadınların güvenlik arayışlarını fırsata çeviren satıcıları yeniden gündeme getirdi.

“FIRSATÇILAR KADINLARIN KORKUSUNU KULLANIYOR!”

İstanbul’da iki genç kızın vahşice katledilmesi ve bir kadının sokak ortasında cinsel saldırıya uğramasının ardından, pek çok kadın sosyal medya üzerinden savunma araçlarına olan ihtiyacını dile getirdi. Ancak, biber gazı fiyatlarının bu olaylar sonrası aniden artması, büyük tepki topladı. Kadın hakları savunucuları ve sosyal medya kullanıcıları, bu durumu fırsatçılıkla suçlayarak, “Kadınların korkusunu ticarete çevirmek kabul edilemez” açıklamalarında bulundu. Bazı sosyal medya kullanıcıları ise, bu zamlar sonrası biber gazı satan mağazaları boykot etme çağrısı yaptı.

"GÜVENLİK ARAÇLARINA ULAŞMAK ZORLAŞIYOR!"

Savunma ürünlerindeki fiyat artışı sonrası pek çok kadın, sosyal medya platformlarında tepkilerini dile getirirken, bu zamların kadınların kendilerini savunma araçlarına ulaşmasını zorlaştırdığı belirtildi. Özellikle dar gelirli kadınların, yüksek fiyatlar nedeniyle bu ürünleri satın alamadığı, dolayısıyla güvenlikten yoksun kaldığı vurgulandı.

BİBER GAZI KULLANIMI YASAL MI?

Kadına yönelik şiddetin artması sonrası, biber gazının yasal olup olmadığı da tartışma konusu oldu. Türkiye’de biber gazı kullanımı yasal düzenlemelerle sınırlı. Yasalara göre, biber gazı yalnızca savunma amaçlı ve meşru müdafaa kapsamında kullanılabiliyor. Bu savunma aracının, saldırgan bir şekilde veya yasa dışı eylemlerde kullanılması ise suç teşkil ediyor. Kadınlar için önemli bir güvenlik aracı olan biber gazının yasal sınırları içinde kullanılması, özellikle sokakta kendilerini güvende hissetmeyen kadınlar için yaşamsal önem taşıyor.

FİYAT ARTIŞINA KARŞI ÇÖZÜM ÇAĞRISI: DENETİMLER ARTMALI

Edirne Keşan'da tepkilere neden olan andezit ocağı projesi iptal edildi... İlk mücadeleyi köy sakinleri kazandı Edirne Keşan'da tepkilere neden olan andezit ocağı projesi iptal edildi... İlk mücadeleyi köy sakinleri kazandı

Kadın örgütleri ve sosyal medya kullanıcıları, biber gazı ve benzeri savunma araçlarının fiyatlarındaki ani artışa karşı denetim çağrısında bulunarak, “Kadınların güvenlik arayışını fırsata çeviren bu satıcılara karşı yaptırım uygulanmalı” ifadelerini kullandı. Bazı platformlarda ise yüksek fiyattan satılan ürünlerin satıştan kaldırıldığı ve bu ürünlere erişimin sınırlandırıldığı gözlemlendi.

KADINLARIN GÜVENLİĞİ TİCARET MALZEMESİ OLMAMALI

Yaşanan bu fiyat artışları, kadınların savunma araçlarına ulaşmasının önünde engel oluştururken, fırsatçıların kadınların güvenlik arayışını suistimal ettiği yönündeki eleştirileri artırdı. Kadına yönelik şiddet vakalarının sıkça yaşandığı Türkiye’de, kadınların kendilerini savunma araçlarına uygun fiyatlarla erişebilmesi, sadece bir hak değil, aynı zamanda bir zorunluluk olarak görülüyor.

Muhabir: Doğanay Yiğitoğlu