1998 yılında inşa edilen ve altında fırın bulunan binada 2012’de yapılan tadilat sırasında kolonların kesildiği öne sürüldü.

Şantiyelerdeki Taciz İddiaları Hatay’ı Ayağa Kaldırdı !
Şantiyelerdeki Taciz İddiaları Hatay’ı Ayağa Kaldırdı !
İçeriği Görüntüle

Uzmanlar, fırınlarda oluşan yüksek ısının beton ve demir malzemeyi zayıflattığını, izole edilmeden yapılan bu tür işletmelerin binalarda ek risk yarattığını vurguluyor. Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Koçar, “6,1 büyüklüğündeki bir depremde bina yıkılıyorsa birileri görevini yerine getirmemiştir” dedi.

Balıkesir1

Balıkesir4

Hatay’da da yaşanmıştı

6 Şubat depremlerinde Hatay’da yıkılan pek çok binada da kolon kesilmesi iddiası gündeme gelmişti. Kentte özellikle alt katı dükkân, kafe veya fırın olarak kullanılan bazı binalarda yapılan izinsiz tadilatlar, onlarca can kaybına yol açmıştı. Deprem sonrası yürütülen soruşturmalarda, kolon ve kirişlerin kesilmesi ya da taşıyıcı duvarların kaldırılması nedeniyle statik dayanımı zayıflayan birçok yapının tamamen çöktüğü tespit edilmişti.

Aynı senaryo, farklı şehir

Balıkesir’deki son olay, Hatay’daki acı tecrübeyi hatırlattı. Deprem uzmanları, “Bir tek kolonun bile kesilmesi binanın kaderini değiştirir” uyarısında bulunurken, belediyelerin ve denetim birimlerinin özellikle iş yeri açılan binalarda tadilat izinlerini sıkılaştırması gerektiğini vurguluyor.

Muhabir: Hasan Sarp