Esad, Moskova’da Tahmin Edilmeyeni Yaptı: Putin'in Tepkisi Gündemde!
Esad, Moskova’da Tahmin Edilmeyeni Yaptı: Putin'in Tepkisi Gündemde!
İçeriği Görüntüle

Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Millî Eğitim Bakanlığı’nın 2026 yılı bütçesi görüşmeleri sırasında öğretmenlerin karşılaştığı ciddi sorunları dile getirdi. Çalışkan, öğretmenlik mesleğinin tarihinin en itibarsız dönemini yaşadığını belirterek hükümeti ve Bakanlığı eleştirdi.

“Ücretli Öğretmenlik Artık Bir İstismar Aracına Dönüştü”

Bakanlığın öğretmen açığını kamuoyundan gizlediğini söyleyen Çalışkan, ücretli öğretmenliğin sistemde kalıcı hale getirildiğini vurguladı:

“Kaç öğretmen açığı var, Bakanlık bunu açıklamalıdır. Ücretli öğretmenler neden kadroya alınmıyor, bunun da izahı yapılmalıdır.”

Çalışkan, sadece öğretmenlerin değil, psikolog ve sosyolog gibi eğitim destek personelinin de asgari ücretin altında çalıştırıldığını ifade ederek bunun açık bir emeğin istismarı olduğunu dile getirdi.

“MEB’de Maaş Adaletsizliği Sistemi Kilitliyor”

Eğitim sisteminin temel sorunlarından birinin maaş dengesizliği olduğunu belirten Çalışkan, yönetici kademesindeki birçok personelin, sorumlu oldukları öğretmenlerden daha düşük ücret aldığını söyledi:

“Şube müdürü, 15 bin öğretmeni yöneten il müdür yardımcısı, okul müdüründen daha az maaş alıyor. Bu yapıda otorite kurulamaz.”

“Mülakat Mağdurları Muhatap Bulamıyor”

Mülakat sisteminden mağdur olan adayların seslerini duyurmak için Millî Eğitim Bakanlığı önünde beklediklerini belirten Çalışkan, bu kişilere muhatap bile olunmadığını vurguladı:

“Yerinizde olsam bir heyeti davet eder, dinlerdim. Ama insanlar kapıda bekliyor ve kimseyle görüşemiyor.”

“Özel Okul Öğretmenleri Güvencesiz ve İşsiz”

Çalışkan, özel okullarda görev yapan öğretmenlerin yıl boyunca düşük ücretlerle çalıştırıldığını ve yaz aylarında ise işsiz bırakıldıklarını hatırlatarak, sistemin öğretmen emeğini sistematik olarak değersizleştirdiğini savundu:

“Öğretmenlerin yıl boyunca maaş güvencesi yok. Asgari ücretin bile altında maaşlarla çalışmak zorunda kalıyorlar.”

Muhabir: İsmet Gültekin