Antakya Çevre Koruma Derneği (AÇKD), Defne İlçesi Harbiye Mahallesi’nde bulunan ve bölgenin doğal zenginliklerinden biri olan Dekuk Şelalesi’nde gerçekleşen patlamayı yargıya taşıdı. AÇKD, yapılan patlamanın kabul edilemeyeceğini vurgulayarak suç duyurusunda bulundu.

“DOĞAL GÜZELLİKLERİMİZİ KURBAN ETMEYECEĞİZ”

AÇKD Başkanı Nilgün Karasu, patlamanın olduğu gün Hatay Valiliği’ne şikâyet dilekçesi sunduklarını ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nü göreve davet ettiklerini belirtti. Karasu, “Yaşam alanlarımızı, doğal güzelliklerimizi birkaç şirket biraz daha fazla kazansın diye kurban olmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Dekuk Şelalesi’nin, sonbahar aylarında yağmurların başlamasıyla oluşan ve ilkbaharın sonlarına kadar akan doğal bir güzellik olduğunu ifade eden Karasu, “Yılın her mevsimi vatandaşların mesire yeri olarak kullandığı, yürüyüş parkuru ve piknik alanı olan bu doğal cennet, yaz aylarında serinlemek isteyenlerin vazgeçilmez adresidir” diye ekledi.

TAŞ OCAKLARI VE DOĞA KATLİAMI

Karasu, depremin hemen ardından şehrin dört bir yanının madencilik faaliyetlerine açıldığını ve bu durumun doğal yaşam alanlarının yok olmasına neden olduğunu belirtti. “Yerleşim alanlarımız, meralarımız, tarım ve zeytinlik alanlarımız sırayla taş ocaklarına kurban giderken, şimdi de nefes alabileceğimiz alanlarımızdan biri patlamanın etkisiyle yok edildi” dedi.

Özellikle, 28 Ocak 2024 tarihinde Özaykut Yapı Anonim A.Ş. tarafından hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’nda “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararının verilmesinin, doğa katliamlarına kapı açtığını vurguladı.

“YAŞAM ALANLARIMIZI KORUYACAĞIZ”

AÇKD, patlamanın ardından Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunarak, ilgili kurumların da sorumlu tutulmasını sağladı. Karasu, “Gerekli caydırıcı cezalar uygulanana kadar ve şelale eski haline getirilinceye kadar konunun takipçisi olacağız. Her isteyen istediği yerde dinamit patlatamaz. ÇED gerekliliğinin kaldırılması ve ilgili kurumların gerekli denetimleri yapmaması, doğa katliamlarına her gün yenilerinin eklenmesine neden oluyor. Yeter artık! Yüz yıllık şelale, taş ocağına kurban edilemez” ifadelerini kullandı.

Antakya Çevre Koruma Derneği, doğal güzelliklerin korunması için kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceğini belirtirken, halkı da bu konuda duyarlı olmaya davet etti. Dekuk Şelalesi’nin ve benzeri doğal alanların korunması için atılan adımlar, bölge halkı tarafından yakından takip ediliyor.

Defne Halkı Çevre İçin El Ele Defne Halkı Çevre İçin El Ele

Bu olay, çevre koruma mücadelesinin önemini bir kez daha gözler önüne sererken, doğal zenginliklerin korunması için atılması gereken adımların aciliyetini vurguluyor.

Editör: Canan Gül