6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden avukatların üniversite kayıtlarının silinerek yerlerine sahte mezunların yazıldığı ortaya çıktı. İddialara göre bu isimler arasında Hatay'da yaşamını yitiren hukukçular da bulunuyor.

Yök'ten Şehit Yakını Ve Gazilere Lisansüstü Programlarda Ilave Kontenjan

Hataylı Avukatların Kayıtları Silindi, Yerlerine Sahte Mezunlar Yazıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum'dan Yüzyılın Konut Projesi'ne ilişkin açıklama: (1)
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum'dan Yüzyılın Konut Projesi'ne ilişkin açıklama: (1)
İçeriği Görüntüle

İddianamede yer alan bulgulara göre çete üyeleri, depremde hayatını kaybeden bazı hukuk fakültesi mezunlarının dijital kayıtlarını sildi. Bu kişiler arasında Hatay Barosu’na kayıtlı avukatların da bulunduğu değerlendiriliyor. Kayıtların yerine, çeteye para ödeyerek diploma isteyen kişiler eklendi. Dahası bu sahte mezuniyet bilgileri, E-Devlet sisteminde resmî şekilde görünür hâle getirildi.

Devlet Kurumlarının E-İmzaları Kopyalandı, Sistem Delik Deşik Edildi

Çete üyelerinin, aralarında BTK Başkanı, YÖK Eğitim Daire Başkanı ve 14 farklı üniversitenin Öğrenci İşleri Daire Başkanları'nın e-imzalarını kopyaladığı belirlendi. Bu yöntemle sahte diplomaların sisteme geçerli biçimde girildiği saptandı. Milli Eğitim Bakanlığı ve Gazi Üniversitesi Rektörlüğü davada şikâyetçi oldu. Skandal büyürken, mağduriyet yaşayanların sayısının tahmin edilenden fazla olabileceği düşünülüyor.

İstanbul Barosu Başkanı Kaboğlu Ve Yönetim Kurulu Üyelerinin Görevlerine Son Verildi

Hatay'daki Kaybı Fırsata Çevirdiler

Hatay, 6 Şubat depremlerinde en ağır yıkımı yaşayan illerden biriydi. Baro kayıtlarına göre çok sayıda hukukçu ve kamu çalışanı hayatını kaybetmişti. İddianamede açıkça belirtilmese de, soruşturma kaynaklarına yakın kişiler Hatay’daki bazı vefat kayıtlarının da sistemden silinerek sahte mezunlara açıldığını aktarıyor. Bu durum, sadece bir yolsuzluk değil, deprem şehitlerinin anısına yapılmış ağır bir saygısızlık olarak değerlendiriliyor.

Muhabir: Semire Yılmaz