ANKARA/BRÜKSEL (AA) - ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, UCM'ye yönelik bir girişim başlatıldığı belirtildi.

Açıklamada, girişimin, UCM'nin 'ABD'nin egemenliğini tehdit etme yeteneğini sistematik olarak etkisiz hale getirmek' amacıyla hükümetin tüm birimlerinin katılımıyla yürütüleceği vurgulandı.

UCM'nin ABD askerleri ve yetkilileri üzerinde yargı yetkisinin ABD tarafından hiçbir zaman kabul edilmediğine işaret edilen açıklamada, Mahkemenin daha önce ABD'li askerler ve istihbarat görevlileri hakkında soruşturma açtığı ve bu dosyaları kapatmayı reddettiği kaydedildi.

Açıklamada, 'UCM'nin Amerikalılar için oluşturduğu tehdidi ortadan kaldırmaya yönelik girişimde hiçbir diplomatik seçenek göz ardı edilmeyecektir.' ifadesine yer verildi.

Almanya'da şiddetli yağmur ve dolu hayatı olumsuz etkiledi
Almanya'da şiddetli yağmur ve dolu hayatı olumsuz etkiledi
İçeriği Görüntüle

Girişimin UCM'ye karşı çeşitli adımlar içereceğine dikkati çekilen açıklamada, yabancı ülkelerle yürütülecek diplomatik temaslarda UCM'nin oluşturduğu risklerin vurgulanacağının ve ülkelerin Mahkemeden çekilmelerinin isteneceğinin altı çizildi.

Açıklamada ayrıca, girişim kapsamında UCM'nin yetkisini tanımayan ülkelere yönelik denetimlerin artırılacağı, UCM personeline yönelik vize iptalleri ve seyahat yasaklarının uygulanacağı, Mahkeme ile bağlantılı kişi ve kuruluşlara yönelik yaptırımların da genişletileceği kaydedildi.

AB, ABD'nin UCM'ye karşı başlattığı girişime karşı uluslararası mahkemeye tam desteğini yineledi

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Dış İlişkiler Sözcüsü Anouar el Anouni, günlük basın toplantısında, ABD hükümetinin UCM'nin 'oluşturduğu tehdidi' ortadan kaldırmaya yönelik girişim başlattığı açıklamasına ilişkin soruları yanıtladı.

El Anouni, 'Tutumumuz değişmedi ve son derece nettir. AB olarak, Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) ve Roma Statüsü'nde yer alan ilkelere desteğimizi kararlılıkla sürdürüyoruz.' dedi. 

Birliğin mahkemenin bağımsızlığına ve tarafsızlığına saygı duyduğunun altını çizen el Anouni, AB'nin uluslararası adalete ve cezasızlıkla mücadeleye güçlü şekilde bağlı olduğunu da vurguladı.

El Anouni, 'Mahkemeye, seçilmiş yetkililerine, personeline veya mahkemeyle işbirliği yapan kişilere yönelik saldırılar ya da tehditler kesinlikle kabul edilemez.' diye konuştu.

UCM'nin egemen devletleri hedef almadığını ve onların egemenliğine yönelik bir tehdit oluşturmadığını kaydeden el Anouni, Roma Statüsü uyarınca mahkemenin uluslararası toplumu ilgilendiren en ağır suçların failleri olan bireyler üzerinde yargı yetkisini kullandığını anımsattı.

AB Komisyonu sözcülerinden Siobhan McGarry ise 'Komisyon, uluslararası ceza adaleti sisteminin temel taşlarından biri olan UCM'yi destekleme ve mahkemenin görevlerini bağımsız ve etkin şekilde yerine getirebilmesini güvence altına alma konusundaki kararlılığını sürdürmektedir.' ifadelerini kullandı.

Bu kapsamda, mahkemenin faaliyetlerinin kesintisiz şekilde devam etmesini sağlayabilecek diplomatik, hukuki ve mali seçenekler de dahil olmak üzere uygun tüm tedbirleri hayata geçirmek için çalışmalar yürüttüklerini aktaran McGarry, UCM'nin kendisi, üye devletler ve ilgili paydaşlarla yakın temas halinde olduğunu bildirdi.

Japonya, ABD'nin UCM'ye karşı girişimini endişeyle izlediğini bildirdi

The Japan Times gazetesinin haberine göre, Kabine Baş Sekreteri Kihara Minoru, düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu.

Kihara, ABD hükümetinin ülkeleri UCM'den çekilmeye teşvik etme planını 'endişeyle yakından izlediklerini' söyledi.

Kabine Baş Sekreteri Kihara, Japonya'nın ağır suçların ortadan kaldırılmasını teşvik etme ve hukukun üstünlüğünü savunma bakış açısıyla 'UCM'yi tutarlı şekilde desteklediğini' vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, mahkemenin ABD'nin egemenliğini tehdit ettiğini kaydederek, Washington yönetiminin diğer ülkeleri mahkemeden çekilmeye çağıracağını duyurmuştu.


Muhabir: Irmak Akcan, Aybüke İnal Kamacı, Şerife Çetin

Kaynak: AA