Fransa ve Almanya başta olmak üzere birçok ülkede klima stoklarının tükenmesi üzerine Avrupalı firmalar, ihtiyaçlarını karşılamak için Türkiye'ye yöneldi. Sektör temsilcileri, Avrupa'dan gelen siparişlerin son günlerde hızla arttığını belirtiyor.

Avrupa genelinde etkisini sürdüren aşırı sıcak hava dalgası, iklimlendirme sektöründe tarihi bir talep artışı oluşturdu. "Ejderha Sıcakları" olarak adlandırılan sıcak hava dalgası nedeniyle birçok ülkede klima ve havalandırma sistemlerine olan talep rekor seviyeye ulaştı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'un açıklamasına göre, 21 Haziran'dan bu yana aşırı sıcaklar nedeniyle 1.300'den fazla kişi hayatını kaybetti. Uzmanlar, sıcak hava dalgasının özellikle yaşlılar ve kronik hastalığı bulunan kişiler için ciddi risk oluşturduğunu vurguluyor.

Fransa ve Almanya'da Stoklar Tükendi

Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıkmasıyla birlikte Fransa ve Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde klima stokları kısa sürede tükendi. Artan talep karşısında üretimin yetersiz kalması, firmaları alternatif tedarik arayışına yönlendirdi.

Bu Hata Otomobilinizi Küle Çevirebilir! Yaz Sıcağında Büyük Risk
Bu Hata Otomobilinizi Küle Çevirebilir! Yaz Sıcağında Büyük Risk
İçeriği Görüntüle

Sektör kaynaklarına göre Avrupa'daki şirketler, Türkiye'deki üreticilere ulaşarak mevcut stokların sevk edilmesini talep ediyor.

Avrupa'dan Türkiye'ye Yoğun Sipariş

Sektör temsilcilerinin aktardığı bilgilere göre Avrupa'da iklimlendirme sistemleri üretiminin sınırlı olması, Türkiye'yi bölgenin en önemli tedarik merkezlerinden biri haline getirdi.

Son günlerde Avrupalı firmaların Türk üreticilere "Elinizde ne kadar stok varsa gönderin" mesajı verdiği belirtilirken, ihracat taleplerinde de dikkat çekici bir artış yaşanıyor.

İç Pazarda da Talep Patladı

Aşırı sıcaklar yalnızca Avrupa'da değil, Türkiye'de de klima sektörünü hareketlendirdi.

Sektör verilerine göre haziran ayında klima montaj talepleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 140, klima gazı dolum hizmetlerine yönelik talepler ise yüzde 243 artış gösterdi.

Yetkililer, yaz aylarında sıcaklıkların etkisini sürdürmesi halinde hem iç pazarda hem de ihracatta klima sektöründeki yoğunluğun devam etmesini bekliyor.

Muhabir: Mahmut Sivri