CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, KOBİ’lere yönelik açıklanan yeni destek paketlerini eleştirdi. Kara, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından duyurulan finansmana erişim kolaylığı vaadi ile mevcut uygulamalar arasında ciddi bir çelişki bulunduğunu savundu.

“Borcu Yoktur” Şartı Eleştirisi

Kara, özellikle SGK, Bağ-Kur ve vergi borçlarına ilişkin “borcu yoktur” yazısı aranmasının, KOBİ’lerin krediye erişimini fiilen imkânsız hale getirdiğini dile getirdi.

Meclis kürsüsünden konuşan Kara, şu ifadeleri kullandı:

“11 ilde borçsuz esnaf ve çiftçi bulmak mümkün değildir. Krediler zaten bu borçları çevirebilmek için talep edilmektedir. Borcu yoktur şartıyla destek açıklamak, esnafı sistem dışına itmek demektir.”

Deprem bölgesinde faaliyet gösteren küçük işletmelerin ayakta kalma mücadelesi verdiğini belirten Kara, finansmana erişimde mevcut koşulların gerçekçi olmadığını söyledi.

Genç Girişimcilere Yönelik Uygulamalar

Konuşmasında gençlerin iş gücüne katılımına ilişkin politikalara da değinen Kara, genç girişimcilere sağlanan bazı muafiyetlerin sona erdirilmesini eleştirdi.

Hatay'da Sayaç Değişimine Son Gün! Peki, Ücret Alınacak Mı?
Hatay'da Sayaç Değişimine Son Gün! Peki, Ücret Alınacak Mı?
İçeriği Görüntüle

Gençleri üretime ve girişimciliğe teşvik etmenin önemine dikkat çeken Kara, desteklerin daraltılmasının çelişkili bir yaklaşım olduğunu ifade etti.

KDV Farkı Esnafı Zorluyor

CHP’li Kara, farklı ürün grupları arasındaki KDV oranı farklılıklarının da özellikle pastane ve fırın işletmeleri üzerinde mali baskı oluşturduğunu söyledi. Girdi maliyetlerinin arttığı bir dönemde vergi yükünün artırılmasının küçük esnafı daha da zorladığını vurguladı.

Kara, mevcut ekonomik politikalarla hem esnafın hem de genç girişimcinin desteklenmesinin mümkün olmadığını belirterek düzenlemelerin yeniden gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

Muhabir: Hasan Sarp