DOLAR 32,4656 -0.1%
EURO 34,7964 -0.63%
ALTIN 2.440,510,19
BITCOIN 2074949-1,25%
Hatay
22°

KAPALI

04:15

İMSAK'A KALAN SÜRE

Akdeniz meyve sineğiyle mücadele olumlu sonuç verdi

Akdeniz meyve sineğiyle mücadele olumlu sonuç verdi

ABONE OL
7 Haziran 2021 10:01
Akdeniz meyve sineğiyle mücadele olumlu sonuç verdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin verimli topraklarına sahip Doğu Akdeniz’de, narenciye başta olmak üzere çok sayıda meyve çeşidine zarar veren Akdeniz meyve sineğine karşı yürütülen çalışmalar olumlu sonuç veriyor.

Önemli tarım merkezlerinden Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye’de, narenciye ürünlerinin yanı sıra kayısı, şeftali, nektarin, yenidünya, erik, ayva, armut, elma, incir, Trabzon hurması ve nar gibi ürünlere de zarar veren Akdeniz meyve sineğiyle mücadele sürüyor.

Önlem alınmadığı takdirde yüzde 100’e varan ürün kaybına neden olan Akdeniz meyve sineğiyle mücadele kapsamında bölgede belirlenen noktalara tuzak yerleştiriliyor, haftalık sayım yapılıp sonuca göre aylık rapor hazırlanıyor.

Rapor durumuna göre, tehdit oluşturan zararlının ürün kaybına yol açmaması için kamu kurumları ve çiftçiler, Akdeniz meyve sineğiyle mücadele için eşgüdümlü çalışma yürütüyor.

Bölgede, zararlı sineğe karşı ortak çalışmalarla ilaçlama yapılıyor, üretici için bilinçlendirme faaliyeti gerçekleştiriliyor.

Doğu Akdeniz’de son yıllarda gerçekleştirilen kararlı mücadele, çiftçilerin ürün kaybının önüne geçiyor. Böylece hem ülke ekonomisi açısından önemli sonuç elde ediliyor hem de çiftçiler ürünlerini zarar görmeden hasat edip yurt içi ve yurt dışına pazarlıyor.

MÜCADELEYLE AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ SAYISI ÇOK AZALDI

Hatay Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, Akdeniz meyve sineğinin ihracatta sıfır toleranslı olduğuna dikkati çekti.

Bu sinekle mücadele için 15 ilçede 19 noktada 39 personelle takip yaptıklarını dile getiren Çolakoğlu, monitör tuzaklarda görülen sinek sayılarını bakanlığa bildirdiklerini, yoğunlaşma varsa oralarda ilaçlama yaptıklarını anlattı.

Bu sinekle mücadelede her kesime görevler düştüğünü belirten Çolakoğlu, 2018’de il genelinde Akdeniz meyve sineği yoğunluğunun olduğunu ancak uygulanan eylem planıyla sinek sayısının çok azaldığını ifade etti. AA

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.