DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22323061,67%
Hatay
23°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Deprem Unutuldu Mu?

Deprem Unutuldu Mu?

ABONE OL
15 Mayıs 2024 11:59
Deprem Unutuldu Mu?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, Meclis gündemine getirilen imar affı konusunda açıklamalarda bulundu.

Yapılan açıklamada, deprem güvenliği yetersiz yapıların tespit edilip onarılması veya yeniden yapılmasının öncelikli olması gerektiği vurgulandı. TBMM’ye sunulan İmar Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi üzerine TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, 10 Mayıs 2024 tarihinde bir açıklama yaptı. Açıklamada, geçtiğimiz yıl çıkarılması düşünülen ancak 6 Şubat Depremleri nedeniyle rafa kaldırılan imar affının yeniden gündeme getirilmeye çalışıldığı belirtildi.

Kanun teklifinin incelenmesi sonucunda, önceki imar aflarından pek de farklı olmadığı ve ruhsatsız yapıların kayıt altına alınmaya çalışıldığı ifade edildi. Ayrıca, yapıların afet risklerine karşı dayanıklılığının tespiti için bir rapor isteneceği vurgulandı. Oda tarafından yapılan açıklamada, kontrolsüz ve plansız kentleşme ile sık sık çıkarılan imar aflarının ülkede son 20 yılda gerçekleşen orta ve büyük ölçekli depremlere olumsuz etkilerinin olduğu ifade edildi.

Açıklamada, geçmişte yaşanan Elazığ Depreminde hasar alan ve güçlendirilmesi gereken yapıların 2023 Depremleri sırasında halen güçlendirilmediği ve hasarlı durumda olduğu belirtildi. Deprem bölgesindeki toplam 688 bin 679 konutun orta ve az hasarlı olduğu bilgisine de yer verilen açıklamada, bu yapıların güçlendirilerek depreme dirençli hale getirilmesi veya yıkılması gerektiği vurgulandı. Son olarak, ülkenin öncelikli gündeminin imar affı değil, deprem güvenliği yetersiz yapıların tespit edilip onarılması veya yeniden yapılması olması gerektiği belirtildi. Ayrıca, güvenli yapılaşma için ilgili mevzuatın değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, ülke genelinde ve deprem yaşanan kentlerdeki yapı stokunun depreme karşı dirençli hale getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, bilimi ve güvenli yapılaşmayı savunmaya devam edeceğini ifade etti. Hatice Katırcıoğlu

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.