DOLAR 32,2160 0.03%
EURO 35,0672 0.15%
ALTIN 2.525,831,02
BITCOIN %
Hatay
17°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Doğal Afetler Nüfusu Tehdit Ediyor

Doğal Afetler Nüfusu Tehdit Ediyor

ABONE OL
31 Temmuz 2023 11:58
Doğal Afetler Nüfusu Tehdit Ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi sıcaklıklarla buzulların erimeye başladığını belirtti ve dünya için korkutan bir açıklama yaptı. Neredeyse her ülkede görülen yüksek sıcaklıklar uzmanlar tarafından farklı farklı bakış açılarıyla ele alınmaya başlamıştı. Bugün dünya için korkunç bir açıklama yapıldı.

SALGINLAR, SELLER, DEPREMLER YANGINLAR…

Bilim insanları, “zaman yolculuğu yapan” patojenlerin (hastalığa neden olan her türlü organizma ve madde), küresel ısınma nedeniyle donmuş topraklar erirken dünyaya sızabileceğinden ve bir sonraki pandemiyi tetikleyip çevreyi yok edebileceğinden endişe ediyor. Binlerce yıl boyunca donmuş toprakta kapalı kalan antik virüsler hayatta kalabilir ve evrim geçirerek serbest yaşayan baskın türler haline gelebilir. Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi’ndeki araştırmacılar bilgisayar simülasyonları kullanılarak virüs benzeri patojenlerin yaklaşık yüzde üçünün buzdan serbest bırakıldıktan sonra dünyada baskın hale gelebileceğini buldu.

HASTALIKLAR BUZULLARA HAPSOLMUŞTU

Bu virüsler insanlar için bir risk olarak görülmese de, bilim insanları eriyen buzun açığa çıkardığı diğer virüslerin ”’felaket” olabileceği ve yeni salgınlara yol açabileceği konusunda uyardı. Örneğin, Alaska permafrostu bir zamanlar 1981’de yayılan grip virüsünü hapsetmişti ve bu da başka bir salgını başlatmıştı.

DOĞAL AFETLER KÜRESEL REKORA KOŞUYOR

Öte yandan Aon’un yayımladığı rapora göre 2023 yılının ilk yarısında dünya genelinde 194 milyar dolar ekonomik kayba neden olan 25 ayrı afet meydana geldi.

Rapora göre 2023’ün ilk yarısında doğal afetlerden kaynaklanan 194 milyar dolarlık küresel ekonomik kayıplar, 21. yüzyıl ortalaması olan 128 milyar doların oldukça üzerine çıktı. Bu kayıplar raporda kayıtlara geçen en yüksek 5. kayıp olurken, bu yılki kayıplar şimdiden küresel yıllık ortalama ekonomik kayıpların yüzde 60’ını da oluşturdu. Raporda ayrıca yılın tamamı için küresel kayıpların daha da artacağı öngörüldü. 2023 yılının ilk yarısında dünya genelinde milyar dolarlık ekonomik kayba neden olan 25 ayrı afet meydana geldi. Bu olayların biri hariç tamamı ise hava koşullarıyla ilgili oldu, afetlerin 17’si ABD’de meydana gelirken, bunu Asya-Pasifik (4), EMEA (3) ve Amerika kıtaları takip etti.

ŞUBATTAKİ DEPREMLERİN KAYBI BÜYÜK OLDU

Bununla birlikte, raporda ekonomik kayıpların neredeyse yarısının şubat ayında Türkiye ve Suriye’de meydana gelen yıkıcı depremlerden kaynaklandığına da dikkat çekildi. Türkiye ve Suriye’yi etkileyen depremlerde meydana gelen ekonomik kayıpların 91 milyar dolar olduğu tahmininde bulunan rapora göre bu rakam Türkiye hükümeti, Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa tahmin edilen toplam fiziksel hasarı içeriyor. Enflasyona uyarlanmış fiyat bazında ise bu kayıplar küresel olarak tarihte kayıtlara geçen en maliyetli 11. afet oldu. Şubat depremlerinin bir sonucu olarak, EMEA bölgesindeki ekonomik kayıplar da 111 milyar dolar oldu. Bu rakam 1990 yılının ilk yarısındaki rekoru da ara açık farkla geçti. Mahmut Sivri

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.