DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
Hatay
22°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gençler Hükümete Seslendi

Gençler Hükümete Seslendi

ABONE OL
15 Temmuz 2022 11:02
Gençler Hükümete Seslendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Milyonlarca genç, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) öğrenim kredisini ödeyemediği için mağdur olduklarını ifade etti.

KYK’dan geri ödemeli öğrenci kredisi alanlar, eğitimlerini tamamladıktan sonra işsizlik ve düşük maaş sorunları nedeniyle ödeme yapamıyor. Kredi almak zorunda kalanlar, devletin eğitim için “borç değil burs vermesini” istiyor. KYK kredi ödemelerinde ilk aşamada faizlerin silinmesi ardından da kredilerin tamamen kaldırılarak, bursa dönüştürülmesi beklentisi var.

Üniversite öğrencilerinin Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borçlarında faizlerle birlikte yüksek miktarda artışlar görülmesi ve öğrencilerin haykırışlarını sosyal medyada duyurmasının ardından, birçok siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu “KYK borçları kaldırılsın” kampanyası başlattı.

KYK kredisini ödeyemeyen gençlerin sayısı artıyor. Son yıllarda faiz artışı, daha büyük borçlara yol açtı. Anaparanın üç katına yaklaşan borçlar nedeniyle gençler geleceğe umutsuz bakıyor. Öncelikli talepleri, katlanarak artan faizlerin silinmesi yönünde oldu.

GENÇLER KYK BORÇLARINI ÖDEYEMİYOR

Konuyla ilgili olarak soru önergesi veren CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, üniversite mezunu genç işsiz oranının yüzde 23’lere ulaştığına dikkat çekerek 342 bin 282 gencin KYK kredi borçlarını ödeyemediğini ve bu konuda düzenleme beklediğini belirtti.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP’li Şahin “Eğitim hayatını bitirip okuldan sonra iş bulamadıkları için borçlarını ödeyemeyen ve artan faiz yüküyle karşı karşıya kalan gençlerimiz bunalıma girmekte, geleceğe dair umudunu yitirmekte ya da hayatına son vermektedir. 342 bin 282 mezun gencimiz bu konuda bir düzenleme beklemektedir. AKP hükümeti hem çığ gibi büyüyen işsizliğe bir çözüm bulamıyor hem de geleceğimiz olan gençlerin psikolojilerinin bozulmasına, genç işsiz ölümlerine zemin hazırlamaktadır. Devlet, öğrenim kredisi ve harç kredisi borcu olan kişiler için düzenlemeye gitmelidir” dedi. Erhan UNAY

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.