DOLAR 32,5740 0.17%
EURO 34,8955 0.65%
ALTIN 2.433,950,06
BITCOIN 21705911,04%
Hatay
18°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe
Komşusu Açken Tok Yatan Bizden Değildir

Komşusu Açken Tok Yatan Bizden Değildir

ABONE OL
2 Mart 2022 13:18
Komşusu Açken Tok Yatan Bizden Değildir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tayvan ve Reyhanlı Belediyesi işbirliğinde kurulan Tayvan-Reyhanlı Dünya Vatandaşları Merkezi’nde Reyhanlı’da bulunan sığınmacılara yönelik “Türkiye’deki Mülteci ve Yerel Gençlerin Sağlık Okuryazarlığı ve Sağlık Hizmetlerine Erişimini Teknoloji ile Güçlendirme Projesi” kapsamında bir etkinlik düzenlendi.

Reyhanlı’da gerçekleştirilen etkinliğe Tayvan Büyükelçisi Volkan Chih-Yang Huang, Columbia Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi Öğretim Görevlisi Dr. Yanis Ben Amor, Bilkent Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi Chen-yu Chiu, Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneği Yöneticisi Damla Ceyhan, Kadın Girişimci Nidal Özdemir ve STK Temsilcileri, Suriyeli mülteciler ve Reyhanlılar katılım gösterdi.

HUANG: “20 ADET ÇOCUK TEKERLEKLİ SANDALYESİ VE 100 ADET YÜRÜTECİ HİBE EDİLMİŞTİR”

Gerçekleştirilen etkinliğin açılış konuşması Tayvan Büyükelçisi Volkan Chih-Yang Huang tarafından yapıldı. Tayvan halkının, Hatay ve Reyhanlı halkının arasında sevgi bağları oluştuğunu belirterek sözlerine başlayan Tayvan Büyükelçisi Volkan Chih-Yang Huang, “Bugün Tayvan misyonu olarak, Tayvanlı hayır kurumu Puhsein Eğitim Vakfı ve Cao Zhongzhi Vakfı’nı temsil ederek, Reyhanlı Belediyesi ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz proje kapsamında 158 adet mekanik tekerlekli sandalye, 20 adet çocuk tekerlekli sandalyesi ve 100 adet yürüteci hibe edilmiştir. Bu sandalyeler, 8 bin kilometre uzaktaki Tayvan halkının Reyhanlı’ya olan sevgisinin bir göstergesidir.” dedi.

TÜRKİYE’NİN SIĞINMACILARA KAPILARINI AÇMASI TAKDİRE ŞAYANDIR

Sığınmacıların sosyal, eğitim ve yaşamlarını sürdürebilmeleri için Tük hükümeti ile işbirliği yaptıklarını belirten Tayvan Büyükelçisi Volkan Chih-Yang Huang, “2011 yılında Suriye’de iç savaşın patlak vermesinden bu yana, acımasız savaş sayısız can aldı ve birçok aileyi parçaladı. Şu anda 4 milyona yakın masum Suriyeli sığınmacı Türkiye’de yaşıyor. Mültecilerin yaklaşık yüzde 70’ini kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. Reyhanlı Türkiye-Suriye sınırının ön cephesinde yer almakta olup, Türk hükümetinin Suriye’deki insanlara burada kapılarını açması ise takdire şayandır. Tayvan, Türkiye’ye 8 bin kilometre uzaklıkta olmasına rağmen, ‘Komşusu açken tok yatan bizden değildir’ düşüncesiyle 2013 yılından bu yana Tayvan hükümeti ve sivil toplum kuruluşları sığınmacıların içinde bulundukları durumu iyileştirmek ve onlara destek olmak için İstanbul, Hatay, Gaziantep, Kilis ve diğer yerlerde Türk hükümeti ile sığınmacılara yönelik işbirliği yapmaktadır.” dedi.

Reyhanlı Belediyesi ile iyi ilişkiler kurduklarını belirten Tayvan Büyükelçisi Volkan Chih-Yang Huang, “Ayrıca Tayvan insani yardım çalışmaları nedeniyle 2015 yılından bu yana Reyhanlı Belediyesi ile yakın bir işbirliği ilişkisi kurmuş ve ortaklaşa bir dizi insani yardım çalışması yürütmüştür. Hepinizin bildiği gibi, 2016 yılında tamamlanan Taipei Dostluk Okulu ve şu anda bulunduğumuz Tayvan-Reyhanlı Dünya Vatandaşları Merkezi bu çalışmalardan ikisidir. Umuyoruz ki, eğitimler ve kadınları güçlendirme programları aracılığıyla, her öğrencinin okumak için kampüse gitme fırsatına sahip olacak, dezavantajlı kişiler ise bir beceri öğrenerek ekonomik bağımsızlığa kavuşabileceklerdir.” dedi.

UKRAYNA’DA SAVAŞIN SONA ERMESİNİ DİLİYORUM

Rusya ile Ukrayna arasında yapılan savaşın insani krize yol açtığını belirten Tayvan Büyükelçisi Volkan Chih-Yang Huang, “Tayvan, uluslararası toplumdaki ortakları ve Türkiye ile savaşın neden olduğu insani ihtiyaçlara yardım etmek için sürekli olarak çalışmaya devam ediyor. Ancak şu anda Ukrayna’da hala devam eden bir savaş var ve daha büyük hasar ile insani krize yol açmaya devam ediyor. Daha çok yardımlaşarak tüm dünyayı sevgiyle sarmayı dört gözle bekliyor, savaşların sona ermesini ve tüm dünyada barışım hüküm sürmesini diliyoruz. Gerçekleştirilen etkinliğe katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ederim.” diyerek sözlerini tamamladı.

REACH UYGULAMASI TANITILDI

Yapılan konuşmaların ardından Suriyeli sığınmacıların sağlık hizmetleri hakkındaki bilgilerin mobil üzerinden takip edebilmesine yönelik Columbia Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi tarafından hazırlanan ve Bir İz Derneği, Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneği ve Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın katkılarıyla hazırlanan REACH Projesi ve REACH4Health Uygulamasının tanıtımı gerçekleştirildi.

MÜZİK ZİYAFETİ SUNULDU

Etkinliğe katılım gösteren Suriyeli sığınmacılara yönelik gerçekleştirilen etkinliğin son bölümünde Piyanist Şantör Mehmet Polat ve Assolist Yusuf Altunay tarafından Arapça ve Türkçe olarak müzik ziyafeti sunuldu.

Söyledikleri şarkılarla katılımcılar müzik ile coşarken, Bilkent Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi Chen-yu Chiu ve Kadın Girişimci Nidal Özdemir çocuklarla birlikte halay çekerek mutluluklarına ortak oldular.

Cuma ZEYBEK

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.