DOLAR 32,5502 0.13%
EURO 35,0095 -0.09%
ALTIN 2.437,850,08
BITCOIN 20977030,25%
Hatay
23°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe
Maymun Çiçeği Virüsüne 21 Günlük Karantina

Maymun Çiçeği Virüsüne 21 Günlük Karantina

ABONE OL
24 Mayıs 2022 14:47
Maymun Çiçeği Virüsüne 21 Günlük Karantina
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünya maymun çiçeği virüsü nedeniyle alarma geçti. Belçika bir haftada 3 vaka tespit edilmesinin ardından maymun çiçeği virüsü taşıyanlara 21 günlük zorunlu karantina getiren ilk ülke oldu.

Bugüne kadar İngiltere, İspanya, ABD, Kanada, Belçika, Fransa, Portekiz, İtalya, İsveç, Almanya, Avustralya, İsrail ve İsviçre’de görülen maymun çiçeği virüsü, tüm dünyaya korku salmaya devam ediyor.

TOPLAM 80 VAKA AÇIKLANDI

Ülke ülke yayılan virüsle ilgili bir açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), şimdiye kadar dünya genelinde 80 maymun çiçeği vakasını doğrularken, 50 vaka ise henüz araştırılma aşamasında.

BELÇİKA 21 GÜN ZORUNLU KARANTİNA ŞARTI GETİRDİ

Öte yandan ilk kez 19 Mayıs’ta vaka görülen Belçika’daki yayılmaya, Antwerp kentinde düzenlenen “fetiş festivali”nin neden olduğu belirlendi. Yerel medyaya göre, Flaman sağlık yetkilileri, 20 Mayıs’ta 3 vaka bulunmasının ardından salgınla ilgili politika izlemek için toplandı ve virüs tespit edilen kişilere 21 günlük karantina şartı getirdi. Yüksek riskli temas dahilindeki kişilerin kendilerini izole etmesi istenmezken, özellikle bağışıklığı düşük kişilerden uzak durmaları tavsiye edildi.

TÜRKİYE’DE GÖRÜLMEDİ

Virüsün pandemiye yol açmayacağını belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Maymun Çiçeği Hastalığı konusunda kamuoyu müsterih olmalı. Hayvan kaynaklı olan, bazen insanlara da bulaşan bu hastalık bir pandemiye yol açmaz. Semptomların genellikle 2-3 hafta içinde kendiliğinden düzeldiği bilinmektedir. Afrika’da görülen hastalığa ülkemizde rastlanmamıştır.” açıklamasını yaptı.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?

Endemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan biri olarak bilinen maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere ikiye ayrılıyor. Virüsün Kongo türünün yüzde 10’a kadar ölüm riski bulunurken, Batı Afrika türünün her 2 vakadan birinde yüzde 1 ölüm oranına sahip olduğu biliniyor. Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açabiliyor.

Haber Bülteni

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.