DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22349891,44%
Hatay
23°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Nilgün Karasu: Yine İhmal, Yine Facia

Nilgün Karasu: Yine İhmal, Yine Facia

ABONE OL
16 Şubat 2024 13:14
Nilgün Karasu: Yine İhmal, Yine Facia
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Nilgün Karasu, dün Erzincan’ın İliç ilçesindeki Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye ait altın madeni işletmesinde meydana gelen toprak kayması faciasına ilişkin basın açıklaması yaptı.

Çevreciler ve kamuoyu uzun süredir Anagold’un altın üretimine yönelik tepkilerini dile getirirken, yaşanan bu felaketin ardından yeniden dikkatler, madenin işletme politikalarına ve çevre koruma önlemlerine çevrildi. Özellikle madenin üç katı büyütülmesi için yapılan kapasite artışı talebi, ekoloji hareketlerinin itirazlarına rağmen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı alması, eleştirilerin odağında.

Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Nilgün Karasu, yaşanan bu facia üzerine yaptığı açıklamanın tamamında, şu ifadelere yer verdi:

“Erzincan’ın İliç ilçesinde çevrecilerin ve kamuoyunun yıllardır tüm tepkilerine rağmen Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin altın üretimine devam etmiştir. Dün Çöpler Madeninde toprak kayması meydana gelmiş olup,  maalesef en az 9 işçi kayıp. İktidarın yandaş sermayeye yeni kar alanları açma adına böylesi işçi katliamına yol açan politikalarından derhal vazgeçmelidir.

Madenin üç katı büyütülmesi için son kapasite artışı talebine, ekoloji hareketlerinin itirazlarına rağmen ÇED olumlu  kararı verilmiştir. Bu sahada yaşanabilecek kayma defalarca vurgulanmış olmasına karşın, ilgili hiçbir kurum uyarıları dikkate almamış hata bugün yaşanan felakete yol açılmıştır.

Faaliyete girdiği 2008 yılından itibaren birbiri ardına ortaya çıkan çevresel felaketlerle sıklıkla gündeme gelen, Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından işletilen Çöpler Kompleks Maden İşletmesinde gerçekleştirilen sömürge madenciliği ile yalnızca doğamız ve kaynaklarımız değil, yaşam alanlarımız da katledilmektedir. Ayrıca altın madenindeki toprağın işlenmesi için zehirli siyanürlü madde ve kimyasal kullanılmaktadır. Siyanürün Fırat Nehrine karışması demek bütün yaşamın bitmesi demektir. İvedi önlemler alınmalı ve Fırat Nehrine ulaşması acilen önlenmelidir.”

RANT UĞRUNA TÜM ÜLKEYİ DELİK DEŞİK ETTİNİZ

“Aynı maden sahasında 2022 yılında siyanür sızıntısı yaşanmıştır. Sonrasında ekoloji örgütleri tarafından yapılan açıklamalarda; kamu çıkarlarından uzak, kaynakları, doğayı, halkı ve insanı esas almak yerine, yandaşı koruyan mevcut yanlış ekonomi ve madencilik politikaları nedeniyle yeni bir facia yaşanmıştır ve bu zihniyet terk edilmedikçe yaşanmaya devam edecektir. Madende çalışan işçilere, aile ve yakınlarına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, can kaybı olmamasını diliyoruz.” Hatice Katırcıoğlu

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.