Sanayici zor durumda, destekler acil ihtiyaç haline geldi
Hatay Sanayici ve İş İnsanları Derneği (HASİAD) Başkanı Ahmet Horoz, yaptığı açıklamada, uzun süredir devam eden ekonomik sıkıntıların etkisinin her kesimde derin şekilde hissedildiğini vurguladı. "Tarımdan sanayiye, tüm üretim sektörleri alarm veriyor." dedi.
Üretim düştü, işten çıkarmalar arttı
HASİAD Başkanı Horoz'un açıklamasına göre, üretim kapasitesi ortalama yüzde 20 oranında azaldı. Devam eden üretimin önemli bir kısmı ise stoklarda birikmiş durumda. Krediye ulaşamayan sanayiciler, üretimi sürdüremediği gibi, işten çıkarmaları hızlandırmak zorunda kaldı. Konkordato ilanlarında artış yaşanırken, iflaslar da dikkat çekici seviyeye ulaştı.
“Borçlu cari hesap (BCH) kredilerinin 30 Haziran’da vadesi doluyor. Ancak sanayiciler ödeme gücünden yoksun; çıkmaz giderek derinleşiyor.” Başkan Horoz
Tarım da çöküşte: Soğan, buğday, patates dip yaptı
Çiftçiler de kara kara düşünüyor. Soğan, buğday ve patates fiyatlarındaki düşüş, üreticiyi iflasın eşiğine getirdi. Sabit gelirli vatandaşların yaşadığı ekonomik zorluklara bir de üretici kesimin darboğazı eklendi.
Hatay için acil teşvik çağrısı
HASİAD Başkanı Horoz, özellikle depremden etkilenen Hatay’da, teşvik, kredi ve hibe programlarının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin çeşitli kesimlerinden Mısır gibi ülkelere üretimini kaydıran sanayicilerin olduğu da dikkat çekti.




