Hatay’ın Antakya ilçesinde 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 88 kişinin hayatını kaybettiği Elit Apartmanı’na ilişkin davanın beşinci duruşması Hatay 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Hiçbir sanığın katılmadığı duruşmada müştekiler adalet çağrısını yineledi. Müşteki avukatları, sorumluların serbest kalmasına tepki göstererek, sanık müteahhit Mithat Tümyürek’in ev hapsi şartını ihlal ettiğini belirtti.
"Bu, adaletin değil cezasızlığın sistematik hale geldiğinin kanıtıdır"
— Avukat Şahnur Kızıltepe
Tutuklu sanık yok, mağdur aileler tepkili
Duruşmada söz alan müşteki Gülbahar Yalçın, “Buraya adalet için geldik. Herkes kendini bizim yerimize koysun” diyerek yaşadıkları acıyı paylaştı. Bir başka müşteki ise, “O binada iki yavrumu kaybettim. Binayı görseydiniz, bunları idam ederdiniz” sözleriyle adalet talebini dile getirdi.
Müteahhit ev hapsini ihlal etti iddiası
Müşteki avukatı Tolga Ünlü, sanıklardan Mithat Tümyürek’in adli kontrolle serbest bırakıldığını, ancak ev hapsi şartını ihlal ettiğini vurgulayarak tutuklama talebinde bulundu. Mahkeme, bu talebi reddetti ve adli kontrol kararının devamına hükmetti.

Bir sonraki duruşma 13 Kasım’da
Mahkeme, bir sonraki duruşmada proje dışı iş yerleriyle ilgili iki tanığın dinlenmesine ve dosyanın bilirkişiye gönderilmesine karar verdi. Tümyürek’in daha önce mahkemede, bina mührünün kaldırılması için belediyeye 140 bin TL bağış yaptığını açıklaması üzerine ilgili kuruma yazı yazıldı, ancak henüz yanıt alınamadı.
"Rüşvet itiraf edildi, hâlâ tutuklama yok"
Müşteki avukatı Şahnur Kızıltepe, “Bilirkişi raporları açık. Üstelik bazı sanıklar mühürlü binalara devam etmek için rüşvet verdiklerini itiraf etti. Buna rağmen dosyada tutuklu yok. Bu, adaletin susmasıdır” diyerek süreci eleştirdi.




