Hatay’da Yargı Depremi: Davalar Artıyor
Depremin en çok etkilediği illerden biri olan Hatay’da, ağır hasarlı binalar, yıkım kararları ve sigorta uyuşmazlıklarına ilişkin dava sayısı hızla artıyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, deprem bölgesindeki ceza ve idari davaların önemli kısmının Hatay, Malatya ve Kahramanmaraş’ta yoğunlaştığını belirtti.
Yeni Mahkemelerle Hızlı Yargılama Hedefi
Hatay'da yargı yükünün artmasıyla birlikte, bölgedeki adalet hizmetlerinin aksamaması için yeni mahkemeler kuruldu. Bakan Tunç, “Bölgede 654 adli, 28 idari olmak üzere toplam 682 yeni mahkeme kuruldu. Hatay da bu düzenlemeden payını aldı” dedi.
“Yıkım kararlarında alınan iptallerle, Hatay’da da binlerce bağımsız bölüm yıkımdan kurtarıldı”
– Adalet Bakanı Yılmaz Tunç
Farklı Rapor, Farklı Karar: Güven Sarsılıyor
Bakan Tunç, bazı illerde bilirkişi raporlarındaki çelişkilerin farklı kararlarla sonuçlandığını vurguladı. Bu durumun adalete olan güveni zedelediğini belirten Tunç, şu açıklamayı yaptı:
“Aynı davalarda farklı illerde farklı kararların çıkması kabul edilemez. Uygulama birliği sağlanmalı.”
Hatay Davaların Odak Noktasında
Hatay, yıkım ve sorumluluk davalarında merkez illerden biri konumunda. Özellikle ceza davalarında sorumluların yargı önüne çıkarılması için süreçler hızlandırıldı. Toplantılara Hatay başta olmak üzere 11 deprem ilinden yargı mensupları katıldı.
“Adil ve Güvenilir Süreç Yürütülecek”
Adalet Bakanı Tunç, sürecin hem adil hem de mağduriyet oluşturmadan yürütüleceğini vurguladı:
“Kusuru olanlar elbette adalet önünde hesap verecek. Ama bu süreç hakkaniyetli ve güvenilir bir şekilde işleyecek. Hatay, bu konuda örnek illerimizden biri olacak.”






