Milyonlarca işçiyi ilgilendiren kıdem tazminatı tavanı, açıklanan enflasyon verileriyle eridi. TÜİK’in verilerine göre memur maaş zamları, son iki yılda enflasyonun 14,73 puan altında kaldı. Bu fark, kıdem tazminatı hesaplamalarında ciddi kayıplara yol açtı.

"Enflasyon oranında artsaydı, işçilerin kıdem tazminatı tavanı 5 bin 136 TL daha yüksek olacaktı."

Hatay’daki binlerce çalışan için bu durum, maaşla birlikte tazminat gelirlerinde de düşüş anlamına geliyor. Ocak 2025'te 22 bin 104 TL olan kıdem tazminatı tavanı, asgari ücretin yalnızca 1,9 katına denk geliyor.


Tavan sınırı asgari ücrete yenik düştü

Geçmiş yıllarla karşılaştırıldığında tablo dikkat çekici:

  • 2023'te 6 aylık enflasyon %24,73, memur zammı %19,31

  • 2024’te 6 aylık enflasyon %15,75, zam oranı %11,54

  • 2025’in ilk 6 ayında ise enflasyon %16,67, zam %15,57

Bu farklar, kıdem tazminatını doğrudan etkiliyor. Enflasyonla memur maaş zammı arasındaki makas açıldıkça, tazminat tutarı reel olarak düşüyor.


Hataylı işçilerin alacağı azaldı

Bu tablo, Hataylı işçilerin de kıdem tazminatında ciddi kayıplar yaşadığını gösteriyor. Ara zam yapılmadığı takdirde, yıl genelinde kıdem tazminatı tavanı asgari ücretin 1,9 katında kalacak. Bu durum, özellikle uzun yıllar aynı iş yerinde çalışan Hataylılar için büyük mağduriyet yaratıyor.

"Kıdem tazminatı, işçilerin en büyük sosyal güvencelerinden biri. Ancak enflasyondaki sapmalar, bu hakkı giderek eritiyor."

Ege Yapı kentsel dönüşüm ve karbon salımına ilişkin araştırmasının bulgularını paylaştı
Ege Yapı kentsel dönüşüm ve karbon salımına ilişkin araştırmasının bulgularını paylaştı
İçeriği Görüntüle

Muhabir: Haber Merkezi