DOLAR 32,3837 -0.13%
EURO 34,6589 -0.44%
ALTIN 2.391,77-1,76
BITCOIN 1983816-2,43%
Hatay
14°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kraliçe Eleanor ve Antakya

ABONE OL
29 Kasım 2022 11:55
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Akitanya Düşesi Eleanor, döneminin en güçlü kadınlarından biridir. 1137’de hem Akitanya Düşesi, hem de Fransa Kraliçesi olmuştur.

Eleanor doğurduğu 10 çocuğun soyundan gelen birçok ünlünün de atasıdır. Oyuncu Audrey Hepburn, çizgi filmci Walt Disney ve Kraliçenin 24. büyük torunu olan A.B.D eski başkanı George W. Bush. Eleanor’un soyundan gelen birkaç ünlüden bazılarıdır.

Shakespear’in tarihsel oyunu Kral John’da Eleanor, Kraliçe Elinor karakteri tarafından temsil edilir.

Kraliçe Eleanor oldukça güçlü bir tarihsel karakterdi. Öyle ya da böyle 2. ve 3. haçlı seferlerinin organizasyonunda, Magna Carta’nın imzalanmasında, Robin Hood efsanesinin çıkışında, Shakespeare’in efsanevi oyunu Kral John’un yazılmasında ve şövalyelik kavramının içinin doldurulmasında ciddi bir iz bırakmış ve önemli bir figür olarak kayda geçmişti.

Aşkın hikayesine geçmeden önce kısaca, kraliçe ve kralı Antakya’ya götüren kaderlerinin tarihine bir göz atalım:

1147 yılında II. haçlı seferleri sırasında Fransızlar az sayıda, disiplinli askeri bir birlikle yola çıkarlar. Kral VII. Louis ve Avrupa’nın en güzel kadını olan eşi Eleanor Aquitaine de onunla birliktedir. İmparatorun III. Konra’IN gayet sıcak karşıladığı VII. Louis ve Eleanor  ve Fransız birlikleri Bizans gemileri onları Anadolu yakasına taşınır. İmparator I. Manuel Komnenus, VII. Louis’nin amacının Kudüs’e doğru gitmek olduğunu öğrendiği için, ona Bizans bölgesini kullanarak yoluna devam etmesini, aksi halde Selçuklu süvari birlikleri karşısında ağır kayıplar vereceği konusunda ikaz eder. Ancak Anadolu’da yola devam eden Fransızlar , imparatorun daha önce verdiği bilgilere itibar etmezler ve Bizanslılardan nefret eden VII. Louis, sahil şeridini, yani Bizans hâkimiyetindeki bölge yerine, burnunun doğrultusunda Selçuklu bölgesine dalınca tam bir felaketle karşı karşıya kalır.

Kendisi ve karısı Eleanor Aquitaine canlarını zor kurtararak Antakya’ya varırlar. Bizans gemileri onları Eleanor’un amcası Raymond’un prensliğini yaptığı Antakya’ya salimen götürür.

 İşte bu andan itibaren tarihin kilit noktası Antakya’da yaşanacaktır…

 Fransa’nın güneyindeki Aguitaine bölgesinde genç kızlığından beri cinselliği muhtemelen dolu dolu yaşayan Elenor’un o dönem en büyük aşkı da, babasından oldukça genç olan amcası Raymond’dur.

Amcası!!!! Sanırız burada aslında ensest bir aşkın hikayesi var…

Kader ve siyaset onu, cinselliği günah sayan VII. Louis ile evlenmeye mecbur eder.

Antakya’da tekrar karşılaştıklarında aşkı depreşir, kocasından boşanmaya ve Antakya’da kalmaya karar verir. Durumu  Louis’e açıklayarak kocası ile bütün ilgisini keser ve Raymond’un hazırladığı özel bir daireye taşınır.

VII. Louis ise bir an evvel Kudüs’e varıp Kutsal Sepulchre Kilisesi’nde günah çıkarmak saplantısı içindedir. Yola çıkmadan önce bir defa daha karısına kendisi ile gelmesini rica eder. Eleanor ret eder. Ertesi sabah gün doğmadan Eleanor’un kapısı çalınır. Kendisini Raymond’un beklediği haberini verirler. Hızla giyinip sevgilisine koştuğunu zanneden Eleanor, birden karşısında kocasını bulur ve eli ayağı bağlanarak bir arabaya konur. Yola çıkıp salimen Kudüs’e varırlar.

Aradan iki ay geçer.  Halep Emiri Nurettin Antakya’yı ele geçirir. Raymond’un kellesini kestirerek gümüş bir tepsiye koyarak Bağdat’ta bulunan halifeye gönderir.

Kocası Elenor’un hayatını kurtarmıştır. Ancak devamı farklıdır.

 Birkaç ay sonra Fransa Kralı VII. Louis ile artık aralarında hiçbir ilişki kalmayan Eleanor ayrı gemilerle, Sicilya’ya varırlar ve oradan da 1149 yılında ülkelerine dönerler.  

 Louis ile Eleanor evliliklerini sürdürmeleri mümkün değildir. 1152 yılında papanın izni ile resmen boşanırlar. Eleanor tam sekiz hafta sonra Normandiya Dükü Henry ile evlenir. Bir yıl sonra ise Henry İngiliz Kralı olur, Eleanor, muhtemelen Nurettin’in hareminde bir cariye olacağına artık İngiliz Kraliçesi’dir.

Ama o tarih yazmaya devam eder. Henry’e doğurduğu 9 çocuktan biri ise Aslan Yürekli Rişar’dır. O ise, III. Haçlı Seferi’nin yıldızıdır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.