Sındırgı ve çevresinde geceyi sokakta geçiren vatandaşlar, artçı sarsıntılar nedeniyle evlerine giremedi. Uzmanlar, bölgedeki fay sisteminin hareketliliğine dikkat çekerek, “Daha büyük deprem beklenmiyor ama bu ciddi bir uyarıdır” mesajı verdi.
Naci Görür: Deprem Dirençli Kentler Olmadan Bu Kısır Döngü Bitmez
Depremin Simav Fay Zonu, Sındırgı segmentinde meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Naci Görür, şu sert sözleriyle dikkat çekti:
“Ben bildim saçmalıklarına lüzum yok. Deprem dirençli kentler olmadan bu felaketler bitmez. Şimdi televizyonlarda deprem uzmanı peşinde koşanlara sesleniyorum: Nerede idiniz? Daha büyük deprem olacağını sanmıyorum ama evlerden uzak durun. Geçmiş olsun.”
Süleyman Pampal: Bu Fay Tarih Boyunca Çok Can Aldı
Prof. Dr. Süleyman Pampal, Sındırgı bölgesinin geçmişte 1970 Gediz Depremi gibi büyük yıkımlara sahne olduğunu hatırlatarak, “Bu deprem bekleniyordu. Artçı sarsıntılar elbette olacak. Bölge, hem doğrultu atımlı hem de normal fayların bulunduğu karmaşık bir sistemin parçası” dedi.

Osman Bektaş: Deprem Kümesi Büyüyor
Jeoloji profesörü Osman Bektaş, Sındırgı depreminin, Ege bölgesindeki büyüyen deprem kümesinin son halkası olmadığını belirtti:
“1969’dan bu yana Uşak bloğu 6 büyük deprem üretti. Bu süreç Manisa’dan Afyon’a, Aydın’dan Isparta’ya kadar yayılabilir.”
Okan Tüysüz: Enerjisi 1,4 Hiroşima Bomba’sına Eşdeğer
Prof. Dr. Okan Tüysüz, “Bu deprem 21.300 ton dinamit patlamasına eşdeğer enerji açığa çıkardı. Artçılar 5.1 büyüklüğüne kadar ulaşabilir. Hasarlı binalara girmeyin” uyarısında bulundu.
Şerif Barış: Marmara Depremi ile İlgisi Yok
Depremin Marmara fayını etkilemeyeceğini vurgulayan Prof. Dr. Şerif Barış, “Türkiye’nin başka yerinde de fay hatları var, her depremi Marmara ile ilişkilendirmek doğru değil” dedi.
Batı Anadolu: Türkiye’nin En Tehlikeli Deprem Havzası
Uzmanlar, Batı Anadolu’nun Türkiye’nin en sık ve en güçlü depremlerini üreten bölgesi olduğuna dikkat çekiyor. Sındırgı’dan başlayıp Simav, Afyon-Akşehir ve Konya-Karaman hattına uzanan fay sistemleri, tarih boyunca büyük yıkımlar yaşattı.
Son söz: Sındırgı depremi, yalnızca bölge için değil, Türkiye genelinde deprem gerçeğini bir kez daha hatırlattı. Uzmanların çağrısı net: “Depremi durduramayız, ama can kayıplarını durdurabiliriz. Yeter ki kentlerimizi dirençli hale getirelim.”





