Basın İlan Kurumu 33. Dönem 6. Genel Kurul Toplantısı, 11-13 Şubat 2026 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirildi. Üç gün süren toplantıda, 2025 yılı mali tabloları onaylanırken, basın sektörüne yönelik kredi faiz oranları ve sosyal desteklerde dikkat çeken düzenlemelere imza atıldı.
Mali Raporlar Onaylandı
Genel Kurul’un son oturumunda, Yönetim Kurulu tarafından gündeme taşınan maddeler görüşüldü. İlan İşleri, Hukuk İşleri ve Mali İşler Komisyonları tarafından hazırlanan raporların okunmasının ardından oylamaya geçildi.
Kurul, 2025 yılı bilançosu, gelir tablosu, Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu ve Denetçiler Kurulu Raporunu oy birliğiyle onayladı.
Genel Kurul, mali tabloların kabulüyle birlikte 2026 yılına ilişkin destek ve finansman politikalarını da netleştirdi.
Süreli Yayın Kredilerinde Faiz Oranı Yüzde 29
Basın kuruluşlarının faaliyetlerini sürdürebilmesi ve yatırım kapasitesini artırabilmesi amacıyla sağlanan kurum kredilerine uygulanacak faiz oranı da toplantının önemli gündem başlıkları arasında yer aldı.
Ekonomik gelişmeler dikkate alınarak, yatırım ve işletme kredilerinde uygulanacak yıllık faiz oranı 2026 yılı için yüzde 29 olarak belirlendi.
Bu kararın, özellikle yerel ve bölgesel basın kuruluşlarının finansmana erişiminde belirleyici olması bekleniyor.
Basın Çalışanlarına Sosyal Destek Artışı
Toplantıda, basın çalışanlarına yönelik borç para, muhtaçlık ve ölüm yardımları da yeniden değerlendirildi. Mevcut ekonomik koşullar ve sektörden gelen geri bildirimler doğrultusunda, sosyal destek kalemlerinde yüzde 50 oranında artış yapılmasına karar verildi.
Borç Para ve Yardımlara Dair 219 sayılı Genel Kurul Kararında yapılan düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihi takip eden ayın ilk günü itibarıyla yürürlüğe girecek.
Azınlık Gazetelerine Destek Devam
Lozan Barış Antlaşması kapsamında azınlık statüsünde bulunan topluluklar tarafından yayımlanan gazetelere yönelik maddi destek uygulaması 2026 yılında da sürdürülecek.
Genel Kurul kararı doğrultusunda, 2026 yılı içinde azınlık gazetelerine 471 bin Türk Lirası tutarında yardım yapılacak. Bu destekle, basın sektöründe çeşitliliğin ve çoğulcu yapının korunması hedefleniyor.
Basın Derneklerine 7,2 Milyon TL Kaynak
Toplantıda ayrıca, Kurumun faaliyetlerinin finansmanını sağlamak amacıyla oluşturulan fonlara tahsis edilecek tutarlar da belirlendi.
2025 Yılı Tahsis Bilânçosu kapsamında, Basın Derneklerine Yardım Fonu için 7 milyon 200 bin Türk Lirası kaynak ayrılması uygun görüldü.
Bir Sonraki Toplantı Mayıs’ta
Genel Kurul, bir sonraki toplantının 20-22 Mayıs 2026 tarihleri arasında yapılmasına karar verdi.




