6 Şubat depremlerinden en ağır şekilde etkilenen illerin başında gelen Hatay’da, aradan geçen zamana rağmen üretim, ticaret ve istihdamda kalıcı bir toparlanmanın henüz sağlanamadığına dikkat çekilen açıklamada, uygulanan tek tip destek modellerinin sahadaki gerçekliği karşılamadığı vurgulandı.
Sorunlar İlçe İlçe, Firma Firma Değişiyor
DASİFED açıklamasında; Antakya, Defne, Kırıkhan, İskenderun, Arsuz, Samandağ, Dörtyol ve Payas başta olmak üzere Hatay’ın tüm ilçelerinde hasar düzeyi, üretim altyapısı, iş gücü kaybı ve ticari canlılığın birbirinden farklı olduğuna işaret edildi. Küçük esnaf, KOBİ’ler, sanayi kuruluşları ve ihracatçı firmaların ihtiyaçlarının aynı olmadığı belirtilerek, il genelini kapsayan tek tip desteklerin yetersiz kaldığı ifade edildi.
Somut Talepler Kamuoyuyla Paylaşıldı
Hatay iş dünyasının taleplerinin net ve somut başlıklar altında toplandığı açıklamada; Hatay’a özgü mücbir sebep uygulamasının uzatılması, ilçeler bazında farklılaştırılmış ekonomik ve ticari destek paketlerinin hayata geçirilmesi, firma ölçeği ve sektöre göre özel finansman ve yapılandırma modellerinin uygulanması istendi. Ayrıca istihdamın korunması ve iş gücünün geri dönüşünü teşvik edecek prim ve ücret desteklerinin ilçe bazlı olarak sağlanması ile iş dünyası temsilcilerinin sürece aktif olarak dâhil edildiği, sahayı esas alan bir uygulama modelinin benimsenmesi gerektiği vurgulandı.
“Yerel Gerçeklik Esas Alınmalı”
Açıklamada, Hatay iş dünyasının tüm zorluklara rağmen üretimi ve istihdamı sürdürme iradesini koruduğu belirtilerek, yerel gerçekliği esas alan hedefli ve güçlü destekler olmadan bu mücadelenin sürdürülebilir olamayacağı kaydedildi. Hatay’ın yeniden ayağa kalkabilmesi için ilçe ilçe, firma firma çözüm üretilmesi gerektiğinin altı çizildi.
Ziyaretten Kalıcı Kararlar Bekleniyor
DASİFED, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hatay ziyaretinin sahaya yansıyan ve kalıcı kararların alınmasına vesile olacağına olan inancını da dile getirdi. Açıklama, “Hatay’ın ekonomik ve ticari hayatının yeniden canlanması için iş dünyası olarak üzerimize düşen sorumluluğu almaya hazırız” mesajıyla sona erdi.




