6 Şubat depremleri Hatay’da hayatı yeniden kurmaya çalışan binlerce insan için sadece barınma ve geçim sorunları yaratmadı. Deprem sonrası geçen süreçte, özellikle çocuklar ve gençler açısından daha derin bir risk alanı ortaya çıktı: Uyuşturucuya başlama yaşı.

Hatay’da deprem öncesinde çoğunlukla genç yetişkinler üzerinden konuşulan uyuşturucu kullanımı, deprem sonrası dönemde daha erken yaş gruplarına doğru kaydı. Sahadan gelen gözlemler, kullanımın artık ortaokul çağındaki çocuklara kadar indiğini gösteriyor.

SOKAKTA DAHA FAZLA ZAMAN, DAHA ERKEN TEMAS

Depremle birlikte eğitim düzeninin bozulması, ailelerin parçalanması ve çocukların uzun süre denetimsiz alanlarda kalması, uyuşturucuya giden yolu kısalttı. Çadır ve konteyner alanlarında büyüyen çocuklar için sokak, oyun alanı olduğu kadar risk alanına da dönüştü.

Uyuşturucuya ilk temas çoğu zaman “deneme” ya da “merak” olarak başlıyor. Ancak yaş küçüldükçe bu temas daha hızlı alışkanlığa dönüşüyor.

Uyuşturucu2

KAYIP, TRAVMA VE KAÇIŞ

Deprem sonrası Hatay’da binlerce çocuk yakınlarını, evlerini ve güven duygusunu kaybetti. Bu kayıp hali, bazı çocuklar için kaçış arayışına dönüştü. Uyuşturucu, bu kaçışın en tehlikeli yollarından biri olarak öne çıkıyor.

TÜİK Açıkladı: Türkiye’nin Nüfusu Belli Oldu
TÜİK Açıkladı: Türkiye’nin Nüfusu Belli Oldu
İçeriği Görüntüle

Özellikle ergenlik dönemindeki çocukların, yaşadıkları travmayı bastırmak için madde kullanımına daha açık hale geldiği belirtiliyor. Bu durum, uyuşturucuya başlama yaşını aşağı çeken en önemli faktörlerden biri olarak görülüyor.

OPERASYON VAR, RİSK DE VAR

Deprem sonrası Hatay’da uyuşturucuya yönelik operasyon haberleri sıklaşırken, sahadaki tablo farklı bir gerçeği işaret ediyor:
Mücadele artıyor ama risk küçülmüyor; aksine yaş olarak küçülüyor.

Bu da sorunun yalnızca güvenlik boyutuyla değil, sosyal ve psikolojik boyutuyla da ele alınması gerektiğini ortaya koyuyor.

GÖRÜNMEYEN TEHLİKE

Uyuşturucuya başlama yaşının düşmesi, Hatay için uzun vadeli bir tehlike anlamına geliyor. Küçük yaşta başlayan kullanım; eğitimden kopuşu, suça sürüklenmeyi ve kalıcı bağımlılığı beraberinde getiriyor.

Muhabir: Semire Yılmaz