DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22487050,98%
Hatay
25°

PARÇALI AZ BULUTLU

16:34

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Bakan Net Konuştu; “Yeni Havaalanı Afetlerden Etkilenmeyecek”

Bakan Net Konuştu; “Yeni Havaalanı Afetlerden Etkilenmeyecek”

ABONE OL
4 Aralık 2023 11:00
Bakan Net Konuştu; “Yeni Havaalanı Afetlerden Etkilenmeyecek”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Hatay Havalimanı’ndaki çalışmaların iş programına göre 2026’da tamamlanacağını ancak hedeflerinin bu tarihi 2025’e çekmek olduğunu söyledi.

Uraloğlu, Hatay Valiliğini ziyaret ederek Vali Mustafa Masatlı ile basına kapalı görüştü. Daha sonra 6 Şubat depremlerinden etkilenen merkez Antakya ilçesinde şehir turu yaparak çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Hatay Havalimanı’nda çalışmaları hızlıca bitirip burayı Hataylıların hizmetine sunacaklarını belirten Uraloğlu, “Oradaki çalışmalar devam ederken de mevcut, halihazırda boş gelip dolu giden uçakların seferleri devam edecek. Aynı şekilde insani yardım ve malzemelerin gelmesi noktasında yine havaalanımız kullanılmaya devam edecek. Yeni pist bitinceye kadar bu durum devam etmiş olacak.

Biz Türk milleti olarak sonuç odaklıyız. Ne zaman başladığımız kıymetli olmakla beraber ne zaman bitireceğimiz de kıymetli. İş programına göre 2026 ama hedefimiz onu 2025’e çekmek.” yanıtını verdi.

Bakan Uraloğlu; Hatay Havalimanı ile ilgili “2011 yılında hizmete açtığımız Hatay Havalimanı, yeni terminal binası ve trafik kontrol kulesi gibi diğer üst yapılar depremlerden dolayı ciddi bir hasar görmediyse yeni projeyle havalimanımız taşıma kapasitesi yüksek zemin oluşturularak daha büyük depremlerden etkilenmeden faaliyetine devam edecektir.” dedi.

Şu anda hükümetin önceliğinin depremin etkilerini tamamen ortadan kaldırmak olduğunu belirten Uraloğlu, şöyle devam etti: “Hatay’ın Antakya, Defne, Kırıkhan ve Samandağ gibi ilçeleri de depremden en çok etkilenen ilçelerden olmuştur. Maalesef birçok yapı yıkıldı ve birçoğu da kullanılamaz hale geldi. Bu yapılar arasında Hatay Havalimanımız da vardı. Havalimanımızın bulunduğu alandaki faylanma ve zemin sıvılaşması nedeniyle kalıcı yüzey deformasyonları ve 1-1,5 metreye varan kalıcı oturmalar görülmüş, pist ve çevresindeki alan bu oturmalardan etkilenmişti. Ama deprem sonrasında öncelikle insani yardım ve tahliye uçaklarının kullanımına açmak üzere gerekli çalışmaları hızla yaparak pisti en kısa sürede hizmete açtık.”

ELEŞTİRİLERE CEVAP VERDİ

Hatay Havalimanı’nın yerinin yanlış olduğuna yönelik eleştirilere de değinen Uraloğlu, şu ifadeleri kullandı: “Havalimanlarının yapılabileceği yerlerin tespiti, Uluslararası Sivil Havacılık organizasyonu tarafından yayınlanan sivil havacılık kriterlerine göre yapılan yer seçimi çalışmalarıyla belirlenmektedir. Havalimanı yapılabilecek alternatifler öncelikle, hava araçlarının uçuş operasyonlarını emniyetle yapılabilmesi için gereken alçalma ve tırmanma mesafelerinin sağlanıp sağlanmaması, hakim rüzgar yönü açısından uygun olup olmaması bakımından değerlendirilmektedir. Bunun dışında da arazinin türü, zemin ve yeraltı suyu durumu, drenaj imkanları, kara yolu, enerji nakil hatları, temiz ve atık su kaynakları, şehir merkezine uzaklık ve ulaşım imkanları gibi birçok yönden de inceleme yapılmaktadır. Hatay Havalimanı’nın yer tespiti de belirtilen kriterler dikkate alınarak 1990’lı yıllarda yapılmıştır. Topboğazı, Serinyol, İskenderun ve Amik Ovası olarak tespit edilen 4 alternatif alan üzerinde yapılan detaylı incelemeler neticesinde en uygun alanın, mevcut yeri olduğu belirlenmiştir. Yaptığımız çalışmalar sonrasında o günlerde yapılan tespitin doğruluğunun bugün de geçerli olduğunu gördük. 2011 yılında hizmete açtığımız Hatay Havalimanı, yeni terminal binası ve trafik kontrol kulesi gibi diğer üst yapılar depremlerden dolayı ciddi bir hasar görmediyse yeni projeyle havalimanımız taşıma kapasitesi yüksek zemin oluşturularak daha büyük depremlerden etkilenmeden faaliyetine devam edecektir. Artık tüm ulaşım yapılarımız yerli ve milli kapasitemizle yapılabilmektedir.” dedi. AA

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.