DOLAR 32,1899 -0.05%
EURO 35,3916 0.32%
ALTIN 2.505,510,21
BITCOIN %
Hatay
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Deprem Bölgelerinde Açılan Davalardan Yüksek Harç Alınmamalı

Deprem Bölgelerinde Açılan Davalardan Yüksek Harç Alınmamalı

ABONE OL
24 Temmuz 2023 11:59
Deprem Bölgelerinde Açılan Davalardan Yüksek Harç Alınmamalı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Hatay Milletvekili, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Av. Servet Mullaoğlu, “Deprem bölgelerinde açılan davalarda vatandaşların yüksek harçlar, bilirkişi ücretleri ve benzeri ödemeler nedeniyle hak arama özgürlükleri kısıtlanmaktadır” iddiasında bulundu.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Hatay Milletvekili Servet Mullaoğlu, yaşanan depremlerde hukuki açıdan kasttan ihmale kadar farklı derecelerde kusurlar söz konusu olduğunu, bu kusurların da sorumluluk doğuracağını belirterek, vatandaşların açtıkları davalarda istenen yüksek harç ve bilirkişi ücretleri nedeniyle haklarını arayamadıklarını, özellikle seçim bölgesi Hatay’dan bu konuda yoğun şikâyetler geldiğini söyledi.

VATANDAŞ ÜCRET ÖDEMEDEN HAK ARAMA VE SAVUNMA HAKLARINI KULLANMALI

Konuyu TBMM gündemine taşıyan Servet Mullaoğlu, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması için TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Servet Mullaoğlu, açılan davalara ilişkin talep edilen yüksek ücretlerle vatandaşların hak arama mücadelesi vermesinin mümkün olmadığını ve bu hususta yürürlükte olan kanunların depremden etkilenen ve maddi olanaksızlık içerisinde olan vatandaşlarımız lehine kullanılmasını istedi.

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda düzenlenmiş hukuki bir imkân olan adli yardım şartının kişilerin ücret ödemeden hak arama ve savunma haklarını kullanmalarına olanak tanıdığını belirten Milletvekili Servet Mullaoğlu, bu hakkın mahkemeye erişim yönünden önemli bir adil yargılanma hakkı güvencesi olduğunu dile getirdi.

Mullaoğlu, yine bu hususun, 4539 sayılı” Doğal Afet Bölgelerinde Afetten Kaynaklanan Hukukî Uyuşmazlıkların Çözümüne ve Bazı İşlemlerin Kolaylaştırılmasına İlişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin Kabulü Hakkında Kanun’un 3. Maddesinin 1. Fıkrasında”,

“Doğal afete maruz kalanların istemleri halinde, afetten kaynaklanan hukuki uyuşmazlıkların çözümüne ilişkin her türlü dava ve işlemlerde adli müzaheret (dava ve icra takibi sırasında yapılması gereken tüm giderlerin Devlet tarafından avans olarak ödenmesi) hükümleri uygulanır” şeklinde düzenlendiğini belirtti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP