DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22321461,54%
Hatay
23°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hatay İçin İki Bakan’dan Farklı İki Karar

Hatay İçin İki Bakan’dan Farklı İki Karar

ABONE OL
30 Ağustos 2023 18:56
Hatay İçin İki Bakan’dan Farklı İki Karar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay’da depremde yıkılan hava limanı ve devlet hastanesi için iki bakandan, iki farklı yaklaşım geldi. Ulaştırma Bakanı, depremde ağır hasar gören Hatay Havalimanı’nın yine aynı riskli bölgeye inşa edileceğini duyururken, Sağlık Bakanı ise “Yeri doğru değil” diyerek Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin başka yerde yapılacağını söyledi.

6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli depremler, 11 kentte ağır yıkıma yol açtı. 50 bini aşkın vatandaşın enkaz altında kalarak hayatını kaybettiği depremlerde, yıkılan ya da hasar gören binlerce binanın arasında çok sayıda kamu binası, otoyollar ve hava limanları da bulunuyor.

MAALESEF PROJEYİ AYNI YERE YAPACAĞIZ

22 bin kişinin hayatını Hatay depremde en çok zarar gören kentlerden biri oldu. 13 yıl önce tüm uyarılara rağmen fay hattına inşa edilen Hatay Havalimanı, pistinde oluşan çatlak ve kırıklar nedeniyle kullanıma kapatılırken, arama kurtarma ekiplerinin kritik önem taşıyan ilk saatlerde havaalanını kullanamaması şehre müdahaleyi geciktirdi.

Depremde, Hatay Havalimanı’nın 3 kilometrelik pistinin 45 ayrı noktasında parçalanma ve yarıklar oluştu. Kapanan havalimanı onarımın ardından açıldı.

Depremin üzerinden 6 ay geçti. Diğer 10 il gibi Hatay da yaralarını sarmaya uğraşıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bilirkişilerin, akademisyenlerin, mahkeme kararlarının ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın itirazlarına rağmen 13 yıl önce yapılıp depremde kullanılamaz hale gelen Hatay Havalimanı’nın, aynı yere yeniden inşa edileceğini duyurdu. Uraloğlu, “Hatay’a havalimanı projesi yaptık. Şimdi hızlıca ihalesini yapıp havaalanını yeniden yapacağız. Maalesef projeyi aynı yere yapacağız. Çünkü başka bir yer yok orada. Artık yaklaşım olarak Rize’deki ve Ordu, Giresun’daki havaalanı yaklaşımıyla denizin içerisine nasıl yapmışsak burada da Amik Gölü’nün içerisine aynı mantıkla yapacağız” dedi.

“YERİ DOĞRU DEĞİL VE BİNA KULLANILAMAZ, YIKILMASI GEREKİYOR”

Hatay’da depremde ağır hasar gören kamu binalarından biri de Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi oldu. 80 kişi enkaz altında kalarak can verdi. Hastanenin akıbetiyle ilgili konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2016’da açılan bu binanın yıkılacağını ve yerine hastane yapılmayacağını söyledi. Koca “Yeri doğru değil. Bu bina kullanılamaz. Yıkılması gerekiyor. Zemini sıkıntılı. Yeni bir riskli durum oluşturmak istemiyoruz” ifadesini kullandı.

Söz konusu önemli iki konuda bakanların farklı görüşlere sahip oldukları gözlenirken, zemin etüt raporlarına göre inşa sürecinin işlemesi gerektiği ifade ediliyor. Nebihe Mazmanoğlu

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.