DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
Hatay
22°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hatay’ımızın evlere sığmayan sokaklara taşan SOKAK LEZZETLERİ…

ABONE OL
22 Kasım 2022 11:53
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gastronomi kenti Hatay’ımızın lezzetleri saymakla bitmez. Çok eskilere dayanan tarihimizde etkileşimde bulunduğumuz sayısız uygarlık birbirinden farklı lezzetleri katmış yemeklerimize. Aynı zamanda yaşam tarzımızın içinde biçimlenip şekillenmiş yemek kültürümüz. Kimi zaman bir konakta ziyafet, kimi zaman sokak başında bir tabla da satılan bir simit olmuş öğünümüz. Düğünümüzde yemekle yapılmış kutlamalar, cenazemizde gelene ikramlık olmuş kaynayan kazanlar.

Ama bu kez günümüze kadar gelen bir alışkanlıktan bahsetmek istiyorum. Osmanlı döneminden bu yana gelenekselleşen sokakta yemek kültürünün baş öğeleri: Sokak lezzetleri…

Yemek yapmayı da yemeyi de seven bir milletiz. Böyle olunca da yemeklerimizin lezzeti evlere sığmıyor, sokaklara taşıyor! Dışarıda acıkırsanız kafanızı herhangi bir yöne çevirmeniz yeterli. Anında yiyecek muhteşem bir şey bulabilirsiniz. Aç değilseniz bir sokak lezzetinin önünden geçmeniz yeterli, anında acıkabilirsiniz.

Yemek kültürü açısından bol alternatifi olan güzel şehrimizde, her köşe başında karşılaşabileceğimiz sokak lezzetleri ile hem damak tadımıza hem de bütçemize uygun bir şekilde karnımızı doyurmak, üzerine bir de tatlımızı yemek, meyve ile de taçlandırmak hiç de zor değil.

Buyurun o halde hep birlikte, afiyetle!

Egzamadan tansiyona, astımdan romatizmaya kadar şifa kaynağı HAMBELES…

 Hambeles ağacı çalıyı andırır gövdesi kalın değildir ve ince ama sert dallara sahiptir. Yaprakları zeytin yaprağına benzer, küçük, sert ve parlak yapraklara sahiptir. Ayrıca yapraklarına reyhan denir. Fakat Türkiye’nin birçok bölgesinde fesleğene reyhan denmektedir. Oysaki reyhan Hambeles ağacının yaprağıdır.

Meyvesi küçük beyaz ve oldukça yumuşaktır.  Mayhoş bir tadı vardır ve yendiğinde ağzı hafifçe kamaştırır. Olgunlaştıkça yumuşar ve üzerinde mor lekecikler oluşur.

İslâm kültüründe de Hambeles ağacının önemli bir yeri vardır. Nuh peygamberin büyük tufan sona erdikten sonra gemiden inince önce bu ağacı diktiği rivayet edilmiştir. Ayrıca Âdem Peygamberin de cennetten üç şeyi yanına alarak dünyaya indiği, bunlardan birisinin dünya çiçeklerinin seyidi (iyisi, güzeli) olan hambeles ağacı olduğu rivayet edilmektedir.

Hambeles Ağacının Faydaları

Hambeles ağacı Yaprağının suyu üzüm suyu ile karıştırılıp içilirse balgamı söker solunum, İdrar yolu enfeksiyonları, dizanteri, Dişeti iltihapları, pamukçuk, ağız iltihapları, anjin, farenjit ve Bel soğukluğuna iyi gelir.

Hambeles ağacı yaprağı ezilerek bir gün zeytinyağında bekletilerek saça sürülürse, kepeği yok eder, sivilce ve çıbanları iyileştirir.

Hambeles meyvesi ve yaprağı Antiseptik özelliğe sahiptir.

Meyvenin yeşil yaprakları kaynatılarak buharı damıtılıp elde edilen su vücuda sürülürse cilt problemlerine iyi gelir.

A vitamini bakımından zengindir.

Meyvenin suyu şurup yapılarak içildiğinde göz sağlığını korur.

Hambeles’in yaprağı kaynatılarak içildiğinde,  toplardamarların genişlemesine aynı zamanda şişmesine yol açan varis, bacak ağrıları ve romatizmal rahatsızlıklara karşı vücudun dirençli olmasını sağlıyor.

Mikrop öldürücü ve iştah açıcıdır.

Kanamayı dindirme özellikleri vardır.

Burun kanaması, mide kanaması, yüksek tansiyon ve şeker hastalıklarını da önlüyor.

Bünyesinde uçucu yağ, sitrik asit ve şeker bulundurur.

Çocuklarda görülen ishal hastalığına karşı da önleyici etkisi bulunan Hambeles meyvesinin bin bir derde deva yeşil yaprakları kurutulduktan sonra çay olarak da tüketilebiliyor.

Yapraklarını kaynatarak yapacağınız hambeles çayı antiseptik özellik taşımaktadır , kış günlerinde grip virüsüne karşı koruyucu etkisi vardır.

Hatay , Mersin ve  Adana  illerinde  köylerde yetişen Hambeles meyvesi hastalıklara karşı önemli bir şifa kaynağıdır. Hambeles akciğer iltihabı, egzama, tansiyon, astım gibi hastalıkları önlüyor.

Meyvesi; kolit, barsak spazmına, gece körlüğüne, görme zayıflığına yararlıdır. Meyvesi ham iken yenildiğinde kan tükürmeyi önler.

Yaprağı sirke ile karıştırılıp başa sürülürse burun kanamasını önler.

Hambeles Yaprağının suyuna şeker karıştırılıp içilirse mide kanamasını, bulantıyı, kusmayı engeller. Bağırsak gazlarını giderir. Kalbi kuvvetlendirir, çarpıntıyı önler.

Yapraklarından demlenen çay yüksek tansiyon için önemli bir ilaçtır. Yaprakları suda bekletilip içilirse şeker hastalığına iyi gelir.

Öksürük ve boğmaca hastalığının tedavisi için meyveleri yenilir. Meyvesi baş bitini önler. Yaprağının kaynatılarak elde edilen su astım tedavisinde kullanılır.

 Köftenin Antakyalısı:  Antakya köftesi

Köprübaşının simgesi haline gelen köftecilerimiz şimdilerde Atatürk caddesini hareketlendirmekteler. Acıkınca bir köftecide o nefis lezzeti tatmayanınız yoktur. Bol soslu köftemiz, yanında gelen turşusuyla lezzetini katlayıp midenizi şenlendirirken, bol köpüklü ayran da onlara eşlik eder… Acıktınız ve sanki köfte kokusu burnunuza kadar gelip mideniz sinyali verdiyse, o halde buyrun köfteciye… Afiyet olsun…

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.