DOLAR 32,4318 0.12%
EURO 34,8354 -0.06%
ALTIN 2.396,810,02
BITCOIN %
Hatay
14°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hataylıları Rahatlatan Açıklama

Hataylıları Rahatlatan Açıklama

ABONE OL
15 Eylül 2023 11:24
Hataylıları Rahatlatan Açıklama
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Dr. Ramazan Demirtaş Hatay’ın deprem riskine ilişkin açıklamada bulundu.

HATAY’DA 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLMA OLASILIĞI ÇOK DÜŞÜK

Jeoloji Mühendisleri Odası’nın yaptığı bir çalışma dikkat çekti. Jeoloji Mühendisleri Odası altından doğrudan fay hattı geçen 24 il incelemeye aldı. Jeoloji Mühendisleri Odası’nın incelemesi Hatay, Konya, Bingöl, Kahramanmaraş, Osmaniye, Manisa, Burdur, Balıkesir, Aydın, Erzurum, Tokat, Kocaeli, Kayseri, Muğla, Denizli, Eskişehir, Erzincan ve Hakkari gibi şehirleri kapsıyor.

Paleosimolog Dr. Ramazan Demirtaş Hatay’ın deprem riskine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Demirtaş şunları kaydetti:

“TÜRKİYE’DE 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLMA OLASILIĞI OLAN YERLER BELLİ OLDU”

Hatay kent merkezinin doğusundan Ölü Deniz Fay Zonu (ÖDFZ); batısından Doğu Anadolu Fay Zonu (DADZ); Samandağ-Lazkiye açıklarından ise Ege-Kıbrıs Yayı (EKY) geçmektedir. Amik Ovası ve Karasu Vadisini sınırlayan ÖDFZ ve DAFZ’nin segmentleridir.

7.0-8.0 arası depremlerin yinelenme aralıkları bin yıldan fazla olduğu için, Hatay merkezli ya da Amik Ovası’nı doğudan ve batıdan sınırlayan ÖDFZ ve DAFZ segmentlerinde bu büyüklükte deprem üretme riskleri çok düşüktür. Sırasıyla 7, 3, 4, 5, 6 nolu depremleri üreten Ölü Deniz Fay Zonunun segmentleri 7.0-8.0 aralığında deprem üretme potansiyeline sahip sismik boşluklar olarak beklemektedir. Bu aralıktaki depremlerin yinelenme aralıkları en az 1000 yıldır.

Ege-Kıbrıs Yayı’nın Kıbrıs doğusu ile Samandağ ve Lazkiye açıklarında kalan kesimlerinde (Demirtaş ve Yılmaz 1996, Zafer SB) geçmişte 7.0 ve üzeri depremlerin olduğu bilinmektedir. Ancak deniz tabanı bindirme fayları olduğu için, deprem tehlike parametreleri bilinmemektedir.

Söz edilen ÖDFZ ve EKY’deki kısımlarda 7.0 ve üzeri deprem olması durumunda Hatay etkilenir, ancak 6 Şubat 2023 depremi benzeri bir yıkım olmaz diye düşünüyoruz. Ancak bu fayların ne zaman deprem üreteceğini formülüze edemiyoruz.

Özetle, ayrıntılı olarak açıklandığı üzere, Hatay merkezli 7 büyüklüğünde deprem olma olasılığı çok çok düşüktür.

Diğer önemli husus ise 6 Şubat 2023 (Mw=7.8) depreminin neden olduğu yüzey yırtılmaları ve yer değiştirme riski, gelecek 1000 yıl olmayacağı için, 50-100 yıllık ekonomik ömrü olan binalarla ilgili bu kırıklar boyunca sakınım bantları oluşturmak mühendisliğe, akla ve bilime aykırıdır. Hatice Katırcıoğlu

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.