DOLAR 32,3177 0.2%
EURO 35,1336 -0.01%
ALTIN 2.292,140,66
BITCOIN 22906571,96%
Hatay
13°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Horlama mı Şişmanlığa Yol Açar Yoksa Şişman Kişiler mi Uyku Sırasında Horlar?

ABONE OL
24 Mayıs 2021 15:33
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Horlama nedir?

Uyku esnasında dokuların titreşmesi ile ortaya çıkan türbülanslı hava akımından kaynaklanan sese verilen addır. Dünyada bulunan tüm sesler gibi horlama ortamda bulunan havada ki parçacıkları ses dalgalarının oluşturduğu titreşimlerden meydana gelir. Bu duruma örnek olarak  kişi konuştuğunda seslerin ortaya çıkabilmesi için ses tellerinin titreşmesi meydana gelir .

Horlama Neden Olur?

Horlama dediğimiz kavram insan görülmesinin nedenleri

  • Ağzınızın ve sinüslerin anatomisi
  • Alkol tüketimi
  • Alerjiler
  • Soğuk algınlığı
  • Kilonuz
  • Stres
  • İş yoğunluğu

Horlama Kilo Aldırır mı?

Birçok insanın merak ettiği horlama kişinin kilo almasını bir etken midir? Genel olarak kişinin kilolu bir kişinin uyku esnasında horladığı düşünülür. Ama bilinmesi gereken bir durumdan bahsedecem size uyu apnesi dediğimiz bir uyu sorunu şişmanlığa neden olmakta hatta kişinin kilo vermesine dahi engel olan bir uyku sorunudur.

Uyku insanoğlu için yararlı bir eylemdir. Çünkü uyku enerji metabolizmasının düzelmesini yardımcı olur.

Uyku, besinlerden elde ettiğimiz enerjinin depolanması ve harcanması için gerekli düzenlemenin olduğu bir evredir. Uyku bozulunca bu düzende bozuluyor. Yani kişi uyanıkken aldığı enerjinin miktarı ve harcamasının dengesi bozulur. Bu durumda kişinin kilo almasına neden olan bir etkendir. Birçok uyku sorunu yaşayan kişinin kilo almasının nedenlerinden biride bu durumdur.  Bu duruma örnek olarak uyku apnesi sorunu yaşayan kişilerin gün geçtikçe kilo aldıkları gözlemlenmiştir.

Sonuç

Kişi zayıflamak istiyorsa ve sağlıklı bir yaşam için dengeli diyet, düzenli egzersiz, ve kaliteli bir uyku gerekmektedir. Kaliteli uyku uzun süre uyumak anlamına gelmemektedir. Horlamanın eşlik ettiği bir uyku var ise yukarıda sıraladığım durumlara dikkat edilmelidir. Burada en çok yanlış bilinen kilo verirsem horlamam yanılgısı bu durumdan yola çıkarak uyku problemi olan kişilerin bireysel olarak aşabilecekleri şeylerin ötesinde kesinlikle bir profesyonel bir destek alınmalıdır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.