DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2074041-1,31%
Hatay
22°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kendine Âşık/Narsist Nesiller Mi Yetişiyor?

ABONE OL
8 Kasım 2021 11:47
0

BEĞENDİM

ABONE OL

90’lı yıllarda, Hollanda’da yaşayan 565 çocuk üzerinde yapılan araştırma, ebeveynlerin çok fazla ilgi gösterdiği çocukların egosunu kabarttığını ortaya koydu. Uzmanlar uyarıyor, bu durum ne çocuk psikolojisi, ne de toplum için yararlı! Ohio Üniversitesi’nde bir buçuk yıl süren araştırma sonucunda, ebeveynlerinin “sen özelsin” diyerek büyüttükleri çocuklarının narsis olma ihtimali daha yüksek. Amaç, aşırı bencilliğin kaynağını bulmaktı.

Ebeveynler büyük ihtimalle iyi niyetle çocuklarını bu şekilde büyütüyorlar. Yani hiçbir ebeveynin, “çocuğum bir narsis/kendine âşık/bencil biri olsun” şeklinde düşünebileceğini sanmıyorum. Muhtemelen bunun yüksek özgüvene değil de narsisizme yol açtığını da bilmiyorlar. Bu arada özgüven ile narsisizm birbirlerinden farklı kavramlar. Özgüveni yüksek çocuklar kendilerini güvenirler, kendi kararlarını alabilirler. Kendilerini oldukları gibi severler ve hayatlarından memnundurlar. Yani özgüvene sahip olmak iyidir. Ama narsis çocuklar kendilerini diğer çocuklardan üstün görürler. Kendilerine kimseyi denk görmezler, diğer çocukları küçük görür ve onları dışlarlar. Narsizm bir kişilik bozukluğudur. Buna, “ben sevicilik” de diye diyebiliriz. Ve aslında temelinde değersizlik hisleri vardır.

Sosyal medyanın da narsisizmi besleyen bir tarafı olduğunu kabul etmek lazım. Bireyi durmadan kendine odaklamaya zorlayan özelliğiyle, başka bir ben yaratır dibi davranmak ve kendini o şekilde sunmak sosyal platformlarda hiç de zor değil. Kendi fotoğrafını çekip, fotoğrafın üzerinde dilediği gibi düzenlemeler yapan, hayalindeki “ben”i bir nevi inşa eden ergenler kendilerini dev aynasında görmeye başlayabiliyorlar.

Çocuklarınızı abartısız, sade, olduğunuz gibi sevin. Onlar birer oyuncak değil. Duyguları var. Kendileri için kurdukları bir hayal dünyaları var. Yaşlarına göre kendi düşünce biçimleri var. İstekleri var. Ve sizin her söylediğinizi zihinlerinde bir yere yerleştiriyorlar. Tıpkı yedikleri besinler gibi. Her bir besin vücutlarında bir yerlere yerleşip onların büyümelerine yardımcı oluyor. Sizin söz ve davranışlarınız da ruhsal ve duygusal gelişimlerine etki ediyor. Narsistik kişilik bozukluğu ebeveynin tutumuyla gelişir, büyür, yayılır ve beslenir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.