DOLAR 32,3307 0.24%
EURO 35,1013 -0.09%
ALTIN 2.297,960,91
BITCOIN 22894031,21%
Hatay
13°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Maymun Çiçeği, Çocuklara Ulaşmamalı!

Maymun Çiçeği, Çocuklara Ulaşmamalı!

ABONE OL
3 Ağustos 2022 12:41
Maymun Çiçeği, Çocuklara Ulaşmamalı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Maymun çiçeği virüsü dünya genelinde 55’in üzerinde görülürken Türkiye’de tespit edilen vaka sayısı 5 olarak açıklandı.

Dünya Sağlık Örgütü ise Genel Sekreterin inisiyatifini kullanmasıyla maymun çiçeği için Halk Sağlığı için Endişe Yaratan Küresel Acil Durum ilan etti. Daha önce Afrika’da endemik olarak görülen hastalığın vakalarının dünya genelinde görülmesi endişeleri artırırken Prof. Dr. Bülent Ertuğrul ve Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, hastalıkla ilgili merak edilenleri anlattı.

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, maymun çiçeği virüsünün bulaşması için yakın temas gerektiğine dikkat çekerek Covid-19 virüsüne benzer bir sürecin beklenmediğine dikkat çekti. Maymun çiçeğinin bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, kronik hastalıkları bulunanlar ve özellikle çocuklar için risk teşkil ettiğini vurgulayan Yavuz, “Bulaşıcı bir hastalık, bu nedenle pandemi olacağı beklenmese bile ilerleyen süreçte halk sağlığı için sorun oluşturabilir. Afrika dışında ülkelerde de görüldü, ölüm de kaydedildi. Şu an yayıldığı gruplardan daha riskli gruplara geçmesi durumunda tablo ağırlaşabilir, küçük çocuklar daha da ağır geçirebilir” dedi.

“BULAŞMASI İÇİN YAKIN TEMAS GEREKİYOR”

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, “Bağışıklık sorunu olan insanlar için risk teşkil ediyor. Çiçek hastalığındaki gibi döküntüler ile yakın temasla bulaşıyor. Erkeklerle seks yapan erkeklerle de yakın cinsel temas ile bulaştığı biliniyor. Bir kişi ile saatlerde bir arada vakit geçirildiği zaman, aynı yatakta yatılmasıyla da bulaşabiliyor. Bulaşması daha zor. Çünkü yakın temas gerekiyor” dedi.

“MAYMUN ÇİÇEĞİNİN ÇOCUKLARA ULAŞMAMASI LAZIM”

Çocukların bağışıklık sisteminin daha zayıf olabildiğini hatırlatan Prof. Yavuz. “Çocuklara ulaşmaması lazım. Çocuklar için risk teşkil ediyor. Çocuklar daha ağır geçirebilir” bilgisini verdi.

“ÇÖZÜM AŞI”

Vakaların erken tespit edilmesinin ve izolasyonun önemine değinen Yavuz, “Diğer ülkelerde risk neyse bizde de o durum var. Vakaları bulmak gerekiyor. Tarama çalışması yapılması ve vakaların yakalanması gerekiyor. Aşı da gelirse temas edenlerin aşılanıp yayılmanın önüne geçilir” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.