DOLAR 32,5997 0.34%
EURO 35,0157 0.1%
ALTIN 2.451,020,62
BITCOIN 2094026-0,06%
Hatay
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe
Susmak Vatana İhanettir

Susmak Vatana İhanettir

ABONE OL
24 Mart 2022 08:39
Susmak Vatana İhanettir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, katıldığı televizyon programında Suriye konusu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

SAVAŞ: FERYADIMI DUYMALARINI İSTEDİM

Geçtiğimiz günlerde Suriyeliler ilgili yaptığı açıklamaların hatırlatılması üzerine Başkan Savaş, Hatay’ın 11 yıldır Suriyelileri misafir eden bir şehir olduğunu belirtti.

“Suriyeliler şehrimize gelmeden önce huzur bozulmasın diye belediye başkanları, kanaat önderleri ve muhtarlarımızla binlerce toplantı yaptım” diyen Savaş, Hatay’ın Fransızlara karşı yıllarca kurtuluş mücadelesi veren önemli bir şehir olduğuna dikkat çekti.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün müthiş diplomasi örneği ile Hatay’ın bağımsızlığını kazandığını kaydeden Savaş, “Atatürk’ün son emanetinin Ankara tarafından iyi takip edilmesi ve Suriye komşusunun bundan sonraki süreçte planlanmanın iyi yapılması için Ankara’ya seslendim. Benim bu feryadımı duymalarını istedim” dedi.

Kentte demografik yapısının değiştiğini, bunun çeşitli sorun ve risklere sebep olduğunu anlatan Savaş,  Suriyeli sığınmacılara Hatay’da vatandaşlık verilmesinin seçmen oranını da etkilediğini ifade ederek Suriyeli kadınların doğum oranlarının Türk kadınlarına göre oldukça fazla olduğunu kaydetti.

Savaş, Suriyeliler arasında çok eşliliğin de yaygın olduğunu ve bu sorunun ilerleyen zamanlarda büyük sıkıntılar yaratacağını kaydetti.

BUNLARI GÖRÜP SUSMAK VATANA İHANETTİR

Hatay’ın Almanya’daki iki kardeş şehri ile birlikte Suriyeli sığınmacılar için okul yaptıklarını da açıklayan Savaş, “Okulda Suriyeli çocuklara resim yarışması yapacağımızı söyledik. Çocukların bir tanesi bile normal resim yapmadı. Çocuklar top, silah, askeri helikopter ve savaş uçağı yaptı. Bu çocuklar hayallerindeki resimleri çiziyor. Tüm bunları görüp de susmak vatana ihanettir” dedi.

Küreselleşme ve iklim değişikliği ile insanların göç etmelerine neden olduğunu da belirten Lütfü Savaş, bu konuda önlem alınması gerektiğinin altını çizdi.

HÜKÜMETİN BARIŞ İÇİN ÇABA SARF ETMESİ LAZIM

Suriyeli misafirler ile alakalı hükümete de önemli görevler düştüğünü belirten Savaş şu şöyle konuştu;

“Suriyeliler bizim din kardeşimiz hem de yüzyıllarca beraber yaşamışız. Barışı istemek, gelecekle ilgili milli konularda fikir beyan etmek suçsa biz de çekeriz. Suriyelilere yaşayabilecekleri bir altyapı oluşturulursa insanlara çalışabilecekleri ve oturabilecekleri mekân yapılırsa onlar da gitmek ister. Ve orada insanlarımız ölüyor. Hükümetin barış için çaba sarf etmesi lazım. Her iki taraf da eziyet çekiyor. Gelecek konusunda durum meçhul. İnsanlarımız hayal kuramıyor, plan ve program yapamıyor.”

YAŞANILAN SIKINTILARIN BERTARAF EDİMESİ LAZIM

Suriyelilerin vatandaşlık almaları ve oy kullanmaları ile ilgili de açıklama yapan Başkan Savaş, “Son seçimimizde 13 bin Suriyeli oy kullandı. 2020 verilerine baktığınız zaman oy kullanabileceklerin sayısı artmış. Muhtarlarımızla görüştüğümüz zaman Suriyelilerin muhtarlığı kazanabileceğini söylüyorlar. Reyhanlı’da seçime girseler rahatça ve fazlasıyla kazanırlar. Mesele bundan sonra insanların gelecek adına plan ve program yapabilmesi için önünü görmesi lazım. Yaşanılan sıkıntıların bertaraf edilmesi lazım. Bunu büyükşehir belediye başkanları yapamaz. Bunu genel iktidarın yapması lazım. Biz de sinerji oluşturarak destek olalım” açıklamalarında bulundu.

Suriyeliler ile herhangi bir düşmanlığın söz konusu olmadığını da sözlerine ekleyen Savaş, iki komşu ülke arasında entelektüel bir farkın olduğunu ve dünya görüşleri ile ilgili fikir farklılığı yaşandığını belirtti.  Eğitim politikaları hakkında da konuşan Savaş, milli eğitim politikalarının yeniden değiştirilmesi veya geliştirilmesi gerektiğini ve 50 yıllık plan ve program yapılması gerektiğini söyledi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.