Vatandaşın halini göremeyen Çevre Şehircilik Bakanlığı geçtiğimiz günlerde "müjde" diye duyurduğu konut projesinin aylık taksit tutarı dudak uçuklattı.

Yüksek enflasyon karşısında yaşam mücadelesi vermeye çalışan vatandaş, her geçen gün alım gücünü kaybetti. Barınma, yaşam ihtiyaçlarını her geçen gün öteleyen vatandaş artık ne kira ödeyebiliyor ne de beslenme giderlerini karşılayabiliyor.

Bakanlığın “Dar gelirliye ev” vaadiyle başlattığı projesi ise vatandaşın hayallerini yine suya düşürdü.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ‘Gayrimenkul Sertifikası’ projesini açıkladı. Bu projeyle dar gelirlinin ev alabileceğini "müjde" gibi açıkladı.

Emlakkonut’un Damlakent projesi, İstanbul Başakşehir’de inşa edilecek. Projeye ilişkin konuşan Şehir Plancısı Ceyhan Çılgın, “İncelemelerime göre bu alanda 250 bin kişinin yaşaması ihtimal dahilinde.

Damla Kent Projesi, tüm bu alanın içinde 5.325 konutluk küçük bir alan. Bu konutlardan gayrimenkul sertifikası olarak ilk etapta halka arz edilecek konut sayısı 1.540” dedi.

Emlak Konut3

Ayda Yaklaşık 133 Bin 144 TL

Evleri borsadan almak için 631 bin 516 adet sertifika biriktirilmesi gerek. 36 ayda 631 bin 516 sertifika biriktirebilmek için aylık ortalama 17 bin 542 sertifika almak gerek. Her sertifika 7.59 lira olduğuna göre ayda yaklaşık 133 bin 144 TL birikim yapmak gerekiyor.

Ancak bakanlığın müjdesi, vatandaşın cebine uymadı. Asgari ücret 22 bin 104 lira, en düşük emekli maaşı ise 14 bin 469 lira. Toplumun en düşük maaşını alan vatandaşın bu projeye dahil olabilmesi için aylık maaşının üzerine 100 bin liradan fazla eklemesi gerek.

Hatay’da yaşayan birçok kişi, “Böyle bir konut projesi ilimizde hayata geçirilirse, dar gelirli aileler bu yüksek taksitleri nasıl karşılayacak?” sorusunu gündeme getiriyor. Asgari ücretin 22 bin lira civarında olduğu Türkiye’de, aylık 133 bin liralık ödeme yapmanın mümkün olmadığı görüşü yaygın.

Toki̇ Haziranda 11 Ilde 3 Bin 731 Konutu Hak Sahiplerine Teslim Etti

Vatandaşların Tepkisi: “Nasıl Ödeyeceğiz?”

Zemheri Nedir? Kara Kış Kapıda, Dondurucu Günler Başlıyor
Zemheri Nedir? Kara Kış Kapıda, Dondurucu Günler Başlıyor
İçeriği Görüntüle

Ekonomik sıkıntıların her geçen gün arttığı Hatay’da, kiralar bile birçok aile için ağır gelirken, vatandaşlar bu projeye yönelik ciddi endişeler taşıyor. “Ev sahibi olma hayali var ama bu şartlarda mümkün değil,” diyen dar gelirli vatandaşlar, projede yer alan şartların gözden geçirilmesini talep ediyor.

Muhabir: Kenan Cengiz